13.6 C
Bosanska Krupa
Subota, 18 Septembra, 2021

Korupcija kao metod uticaja: Ljubav prema Rusiji srazmjerna je uloženom novcu

- Oglas-

Ruska Federacija je izgubila jednu političku bitku u pokušaju da onemogući mandat novom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini. Najavljivali su niz proceduralnih mogućnosti unutar Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojim bi imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika zaustavili ili odgodili, piše Žurnal.

“Nijedan kandidat na ovu poziciju bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a i svih strana u BiH ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom regulisanju. Do danas ne postoji takva usaglašenost”, saopštila je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

“Rusiji ostaje jedino sa diže larmu nadajući se da bi to moglo upaliti te odvratiti prestrašenu EU, čitaj Njemačku, od postavljanja gdin-a Schmidta. Da bi bilo ko u geopolitičkom polju imao utjecaj na retrakciju takvih odluka mora da bude vrlo bogat i moćan. Ne moćan u vojnom smislu, tipa koliko ko ima bojevih glava, nego finansijski, bankarski i monetarno. Jedini pravi utjecaj je novčani. Rusija ima GDP veličine američke savezne države Texas, a to je oko 1700 milijardi dolara. Na velikom stolu političkog kazina to nije dovoljno za ulazak u takvu partiju pokera”, promišljanje je sociologa Seada Pašića.

Iako je potom Rusija popustila, to ne znači da od 1. avgusta, kada Christian Schmidt treba i zvanično preuzeti dužnost od Valentina Inzka, neće nastaviti destrukciju političke situacije u Bosni i Hercegovini. Za ono što iz Rusije ne žele otvoreno izgovoriti koriste predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

“Ako hoće da uvedu novog visokog predstavnika mogu da ga uvedu samo za Federaciju BiH, za RS sigurno neće. Dakle, njegove odluke mi ne uvažavamo. Ne razumijem ni što treba gospodinu Schmidtu da se na ovaj način blamira i da izgubi kredibilitet uspješnog političara u Njemačkoj”, najavio je Dodik.

Ništa se promijenilo nije ni nakon što je početkom godine svoj mandat započeo novi ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov. Došao je neposredno nakon izbijanja (od Tužilaštva BiH nikada istražene) afere “ikona”. Poznatim stavovima Rusije o potrebi zatvaranja OHR-a dodao je i one o pristupu Bosne i Hercegovine NATO-u.

“Naš stav po ovom pitanju je takav da to zavisi od suverenog izbora svake države. Ako ona izabere priroitet integracije, onda je to njen izbor. Evropske integracije BiH – mi mislimo da ona ne mora značiti da nema veze s Ruskom Federacijom. Kada slušamo izjave iz Brisela da je Balkan geopolitička zona EU i niko ne može djelovati tu. To nije prihvatljivo za nas jer i mi kao država imamo interese,“ izjavio je za N1 Kalabuhov.

Ti interesi, o kojima je neuvijeno govor Kalabuhov, uzročnik su da Bosna i Hercegovina, politički i ekonomski najranjivija, bude neizostavni dio priče o stremljenjima Rusije u ovom regionu. Takav stav dijeli i delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić.

“Kada je u pitanju njihov uticaj, a ne bih govorio samo o BiH nego o čitavoj regiji, on jeste vrlo značajan, pogotovo posljednjih 10 godina i mora se posmatrati u strateškom svjetlu. Ja mislim da BiH ni na koji drugi način nije interesantnija od Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Poljske i nekih drugih zemalja koje se uvjetno rečeno sve više proruski ponašaju u nedostatku agilnosti State Departmena i zapadnih sila. Pogotovo mislim na ove velike zemlje EU, koje su se bavile svojim problemima, a ne problemom Zapadnog Balkana. Nažalost, ruska administracija je to posljednjih 10 godina obilno koristila te proširila svoj ekonomski, društveni i politički uticaj na sve zemlje u regiji tako i na BiH”, stav je Miletića.

Žurnal je pisao o ulozi Milorada Dodika u ostvarenju interesa Rusije i dilemi da li je Rusija izabrala Dodika za svog „igrača“ na ovom dijelu Balkana ili se pak on sam nametnuo, pokazujući želju da bude „Putinov mali“ više nego predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Njemu se posljednjih godina, shodno sve većem uplivu Rusije u, prije svega ekonomiju Hrvatske, priključio i lider HDZ-a BiH Dragan Čoivć. Za Seada Pašića njihovom takvom djelovanju se bliži kraj.

“Čović i Dodik prikazuju sebe kao osobe koje imaju snažnu zaleđinu i kad pogledate analizu medijskih pojavljivanja steći ćete utisak o snazi, jačini i nedodirljivosti. Utisak nije isto što i stvarnost koja je fundamentalno drugačija i nije na strani ove dvojice. Javnost prihvata medijsku sliku a ne realitet trezvenog uma, niti činjeničku strukturu proisteklu iz njega. U svjetlu nove američke politike i strategije prema Zapadnom Balkanu njihova skora budućnost je sasvim izvjesna. Ne postoji!”, rezolutan je Pašić.

Uporedo u Republici Srpskoj stasavaju mladi rusofili koji pretenduju da zauzmu što više mjestu u hijerarhiji promotora Rusije.

Jedan od njih je i Mile Aljetić, predsjednik Aktiva mladih stranke „Ujedinjena Srpska“ koja je u suštini radikalno krilo SNSD-a, te udruženja „Glas Republike“ koje agilno promovira politiku Rusije. Tako su, primjera rad,i organizovali izložbu posvećenu bivšem premijeru Rusije Jevgeniju Primakovu. Ovogodišnju izložbu fotografija i dokumenata “Žene heroine Velikog otadžbinskog rata /1941-1945/“ u Banjaluci je otvorio ambasador Kalabuhov.

„Da, zalažem se za sveobuhvatnu i veću obrazovnu, kulturnu, privrednu, humanitarnu i političku saradnju između Ruske Federacije i Republike Srpske, baziranu na prijateljskom i partnerskom odnosu, međusobnom uvažavanju, obostranom povjerenju i zajedničkom interesu. Da, istina je i da zajedno sa mojim prijateljima i našim javnim djelovanjem dajem i skromni doprinos afirmaciji te saradnje, bez narušavanja interesa bilo koga u BiH, visoko cijeneći dugu istoriju međusobne saradnje i vezu između ruskog i srpskog naroda“, kaže Aljetić za Žurnal .

Aljetić je uporedo i koordinator Međunarodnog saveza „Naslednici pobede“ koja je suorganizator novouspostavljene manifestacije u Republici Srpskoj – “Defile besmrtnog puka”. Predstavljena kao slavlje pobjede nad fašizmom te pobjede Crvene armije i jugoslovenskih partizana, dopustila je infiltraciju poštovalaca fašističkog, četničkog pokreta.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci