I najveći kritičari priznaju da maestralno osvaja glasove koristeći imidž poštene, skromne vjernice koja se bori protiv korupcije, a koji je sušta suprotnost njenog pravog lica. Ne sumnjaju da će osvojiti i treći mandat ukoliko ne bude uhapšena prije izbora.

Protiv načelnice Babić je samo u posljednje četiri godine podneseno deset krivičnih prijava. U osam slučajeva je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo naredbe o neprovođenju ili o obustavi istrage, kaže glasnogovornica Tužilaštva. Tužioci još uvijek provjeravju navode iz dvije prijave. Jedna od njih opisuje naizgled bizarno krivično djelo koje bi, ako bude dokazano, moglo svima otkriti drugo lice načelnice Babić. Lice koje motiviše pohlepa i koje ne mari za zakone, piše Frontal.

Babić je prijavljena da je uz pomoć drugih osoba sama sebe fiktivno otpustila sa pozicije načelnice i prekinula radni odnos na šest dana, da bi ostvarila beneficije kao nezaposlena supruga šehida. Time je zloupotrijebila položaj i falsifikovala službenu ispravu, stoji u prijavi. Izvod iz evidencije Federalnog fonda za penziono i invalidskog osiguranje (PIO) pokazuje da je Opština Visoko odjavila načelnicu Amru Babić sa evidencije PIO u utorak 24. novembra 2015. godine. Poslodavac je ponovo prijavio svoju načelnicu narednog ponedjeljka, 1. decembra.

Sve je urađeno kako bi načelnica mogla ostvariti beneficije propisane Zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica Federacije BiH, stoji u prijavi. Odjava i privremeni prekid radnog odnosa su nezakoniti jer su svi načini na koje može prestati mandat načelnika jasno propisani Zakonom o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH. Ukratko, privremeni prekid radnog odnosa ne postoji u Zakonu.

Načelnica Babić je u istoj krivičnoj prijavi osumnjičena za još jedno krivično djelo. Naime, u ime Grada Visoko kupila je zgradu vrijednu 270 000 KM, iako za tu kupovinu nije imala zakonom propisanu saglasnost Opštinskog vijeća. Glaskogovornica Tužilaštva ZE-DO kantona kaže da tužioci još uvijek provjeravaju navode iz prijave.

NAPADI NA KRITIČARE I NEISTOMIŠLJENIKE

Aferu sa nezakonitom odjavom sa evidencije PIO je otkrio novinar Adnan Jašarspahić, visočanin koji sa porodicom već godinama živi u Sarajevu i jedan od najglasnijih kritičara Amre Babić.

Jašarspahić kaže da je zbog kritikovanja nečelnice već dugo meta nje i njenih sinova, Mirze (31), Muhameda (29) i Saliha (27), koji prijete njemu i njegovoj porodici. Fizički je napadnut 2014. godine u Visokom ali policija nije identifikovala napadače niti motiv napada. 

Objašnjava da je svu trojicu sinova prijavio zbog prijetnji upućenih putem telefona i društvenih mreža. Do sada je jedan od njih, Muhamed, zbog toga i osuđen na uslovnu kaznu zatvora pred opštinskim sudom u Visokom. Proces protiv druge dvojice je u toku,kaže Jašarspahić.

On nije jedini. I Mirnes Kardaš, član Naše stranke iz Visokog, kaže da je nekoliko puta fizički napadnut. Više puta su mu lokalni kriminalci „prijateljski“ savjetovali da prestane kritikovati načelnicu.

„Ja sam jednostavno tražio od institucije zvanične informacije, a zatim pisao o tome kako načelnica zapošljava brojnu rodbinu u javne institucije. Pa je sestru Lejlu Bukvu zaposlila u Upravni odbor Centra za socijalni rad a sestrinog muža Edina Bukvu u Nadzorni odbor preduzeća Gradska groblja. Sina Saliha je zaposlila u Turističkom info centru i niz drugih primjera,“ kaže Kardaš.

Jedan od napada na Kardaša su snimile kamere magazina Mreža Federalne televizije (FTV). Kamere su zabilježile i da je jedan od napadača u toku samog napada telefonski razgovarao sa načelnicom Babić. Kardaš kaže da je i tokom protesta 2014. godine grupa lokalnih kriminalaca združeno branila zgradu Opštine. Dodaje da mu je mučno gledati koliko se građani plaše načelnice zbog njene osvetoljubivosti.

„SDA je u Visokom bila i ostala korumpirana do srži. Ali oni barem nikad nisu na ovaj način gušili kritike i opoziciju,“ kaže Kardaš. Dodaje da su građani zaboravili da je načelnica Babić bila dugogodišnji kadar upravo Stranke demokratske akcije (SDA) koju najviše kritikuje i da je ustvari samo usavršila njihove metode.

I Halim Zukić, jedan od najbogatijih ljudi u Visokom i kandidat SDA za načelnika, je uoči opštinskih izbora 2016. godine pokazao novinarima telefonske prijetnje koje mu je uputio Elvin Kriještorac. On je poznat i izvan Opštine Visoko jer je više puta hapšen i često je spominjan u crnim hronikama. Osuđen je 2016. godine na godinu dana zatvora zbog prijetnji upućenih novinarki iz Visokog Irmi Antoniji Plavčić.

„Oprostite, ali je ta priča za mene završena i ne bih se više vraćala na nju. Hvala i sretno s pričom,“ napisala je kratko Plavčić ne želeći razgovarati o napadima.

SISTEM: PROMIJENI BRAVU – ZAUZMI ZGRADU

Nakon brojnih prijetnji i napada na neistomišljenike samo rijetki se još usuđuju javno govoriti protiv načelnice. Jedan od njih je i Senad Bilalović, direktor posrnulog Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) iz Visokog, gdje je prije rata radilo 3.500 ljudi. Ostaci firme danas životare u većinskom vlasništvu Vlade FBiH sa tek pedesetak zaposlenih.

Sukob Bilalovića sa načelnicom Babić je počeo u novembru 2016. godine, nakon što je osvojila drugi mandat. Bilalović kaže da je tada pokušala nasilno oteti zgradu u kojoj je KTK poslovao duže od 50 godina. Zgrada od oko 300 m2 se nalazi na dobroj lokaciji nedaleko od zgrade Opštine.

„Ja sam bio ovdje do tri popodne a ona je oko pola četiri poslala svoje službenike koji su promjenili bravu na ulaznim vratima,“ kaže Bilalović i dodaje da je KTK sudskim tužbama dokazao da je vlasnik zgrade i godinu dana kasnije ponovo ušao u posjed.

„Zamisli neko ti uđe u kuću i istjera te a onda ti godinu dana dokazuje sudski da si vlasnik zgrade u kojoj si pedeset godina poslovao,“ kaže Bilalović. Objašnjava da je zbog nagomilanih dugova kasnije pokrenut sudski izvršni postupak pa je zgrada prodata na javnoj licitaciji 21. maja 2019. godine. Dodaje da je KTK prošao dobro, jer su neki dugovi izmireni ali su tada načelnica Babić i njena administracija ponovo prekršili zakon jer su učestvovali na licitaciji i kupili zgradu u ime Grada Visoko za 270 000 KM.

Komentari: