Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komitetom ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak otvorio je danas, 24. oktobra 2015. godine u Banjoj Luci dvodnevnu konferenciju „Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona“, koja se održava u okviru predsjedavanja BiH Komitetom minitara Vijeća Evrope.

Na otvaranju konferencije, koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, osim ministra Crnatka govorili su i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennesey i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja u danas ispunjenoj svečanoj sali Narodne skupštine Republike Srpske izrazio zadovoljstvo zbog održavanja konferencije u Banjoj Luci u finišu šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE. Pozvao je mlade da uz predstavnike vlasti sa nivoa BiH, Republike Srpske i Federacije BiH uzmu aktivno učešće u radu konferencije, te svima zaželio uspjeh.

Govoreći o predsjedavanju BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope ministar Crnadak je istaknuo da tok predsjedavanja do sada djeluje veoma dobro, te da je naša zemlja kroz predsjedavanje dokazala da i mala zemlja kao što je naša može biti uspješna na čelu Vijeća Evrope.

Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo jer je bh. predsjedavanje i pored tema koje su se dešavanjima u Evropi i šire nametnule, poput pitanja terorizma i izbjeglica, uspjelo da zadrži fokus na pitanju mladih, te ocijenio da je velika odgovornost na funkcionerima u BiH na svim nivoima da razumiju potrebe mladih.

Prvog dana konferencije će u svečanoj sali Narodnoj Skupštini Republike Srpske biti održane dvije panel diskusije: “Budući lideri” i „Perspektiva mladih – Evropa u budućnosti ili budućnost u Evropi”. Panelisti će biti predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa nivoa Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, međunarodnih organizacija u BiH, nevladinog sektora i neizostavno predstavnici mladih.

Drugog dana konferencije će u hotelu Bosna u Banjoj Luci biti održana panel diskusija na temu: „Region u Evropi“ na kojoj će učestvovati ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući KM  VE Igor Crnadak; potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH i bivši predsjedavajući VM BiH Martin Raguž, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, te predstavnik mladih.

Konferencija će biti zatvorena usvajanjem zaključaka i obraćanjima šefa Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu ambasadora Almira Šahovića i šefice Ureda VE u BiH Mary Ann Hennessy.

KOMENTARI:
Loading...