Bosna i Hercegovina

Koju srednju školu upisati: Gimnazije su trend ili pružaju kvalitetnije obrazovanje?

Nakon osmogodišnjeg, obaveznog obrazovanja, učenice i učenici nađu se na velikoj životnoj raskrsnici. Ispred njih nalazi se još mnogo mukotrpnog rada, zalaganja i naravno učenja.

Pitanja koja učenici postavljaju su: koju srednju školu upisati, koja će im pružiti najviši nivo znanja i da li je gimnazija ta koja pruža najkvalitetnije znanje?

Učenici koji su kroz svoje osmogodišnje obrazovanje pokazali odličan ili vrlodobar uspjeh, najčešće se odlučuju za upis u neku od sarajevskih gimnazija. Pitamo se da li upravo gimnazije, kao i najstarije institucije obrazovanja u našoj zemlji, pružaju učenicima znanje koje očekuju. Psiholozi kažu, kada učenik ne zna koju srednju školu da upiše ili se dvoumi između više želja, pomaže profesionalna orijentacija. Naravno, vrlo je teško donijeti ovakvu odluku, a ne pogriješiti.

Ako se trenutno nalazite na ovoj velikoj životnoj raskrsnici i u dilemi ste koju srednju školu upisati, provjerite da li upisom u istu zadovoljavate sljedeće kriterije:

Koje poslove biste mogli uspješno da obavljate, koje sposobnosti, potrebe i interesovanja taj posao zadovoljava, koliko ste spremni da se borite za svoje ciljeve, imate li tremu od javnog nastupa?

Sigurno ste mnogo puta čuli, kako vam završena neka od tehničkih ili srodnih škola omogućava brže zaposlenje, ali da je gimnazija “jača po znanju”.

S obzirom na to da je upisni rok u srednje škole sve bliži (razlika je u intervalu od nekoliko dana u nekim srednjim školama), uvedene su i određene promjene, kada je u pitanju sistem vrednovanja znanja učenika.

Ne budite lijeni, prošetajte do škole koja vam se čini prvom narednom ozbiljnom stanicom, porazgovarajte s učenicima koji već sjede u klupama, profesorima… Raspitajte se i budite oprezni!

KOMENTARI:
Loading...