Rijetke su političke funkcije koje nose tako veliku odgovornost kao funkcija ministra. On je (ili bi trebao biti) primjer i prvak, uzor.

No, kako je politička svakodnevnica u Bosni i Hercegovini neizvjesna i neobična, u prošlosti smo ne tako rijetko, bili svjedocima hapšenja i sudskih procesima protiv ministara, ili za vrijeme službe ili, češće, poslije nje.

Stoga ne čudi što je ministarska funkcija u ovoj zemlji degradirana. Kroz posljednjih dvadesetak godina, građani Bosne i Hercegovine u ”najcjenjenijim foteljama” domaće političke scene nagledali su se raznih tipova, a neki od njih nisu se baš mogli pohvalititi popunjenim rubrikama za obrazovanje u biografijama. Kako stvari stoje danas? Koje su škole završili ministri koji danas sjede u Vijeću ministara?

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova: Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, a trenutno pohađa postdiplomske studije na smjeru Svjetska tržišta i Evropske unije na fakultetu u Banjaluci.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje Diplomirani kriminalista.

Marina Pendeš, ministrica odbrane: Vojno-tehnički fakultet, Zagreb.

VjekoslavBevanda, ministar finansija i trezora: Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, smjer Finansije.

Josip Grubeša, ministar pravde: Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zadru, Sveučilište u Split, doktorirao na Filozofskom fakultetu u Mostaru, Sveučilište u Mostaru.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa: Diplomirani pravnik, Pravni fakultet, Univerzitet u Sarajevu.

Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa: Fakultet za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, na kojem je magistrirao i pohađa doktorski studij.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice: Završen Pravni fakultet na Univerziteta u Sarajevu.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova: Studirao na Filozofskom fakultetu, smjer Orijentalistika, a nakon postdiplomskih studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekao zvanje magistra političkih nauka.

Napominjemo, podaci o obrazovanju ministara objavljeni su na službenim stranicama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kao i ostali biografski podaci.

KOMENTARI:
Loading...