17.4 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 25 Februara, 2021

Ko dobije posao u državnoj službi može se žaliti, ostali ne mogu!?

Tri godine kandidati na konkursima za državne službenike u nekom od organa javne uprave na području Kantona Sarajevo, ukoliko su nezadovoljni rezultatima konkursa, nemaju se kome žaliti. Istražujući ovu temu, Fokus je došao do još apsurdnijeg podatka, a to je da se Odboru državne službe za žalbe FBiH mogu požaliti samo oni kandidati koji su izabrani i njihova žalba će biti razmatrana dok su žalbe kandidata koji su izgubili u utrci za posao u zadnje tri godine redovno odbacivane. Da, dobro ste pročitali.

Pravo da se žale imaju samo oni kandidati koji su dobili posao, a koje oni, naravno, nisu koristili, jer ko bi se žalio na to što je dobio poziciju državnog službenika. S druge strane, svi oni koji su se od 2018. godine do danas u KS-u prijavili za poziciju državnog službenika i po objavljivanju liste najuspješnijih kandidata bili nezadovoljni rezultatima konkursa, uzalud su se žalili Odboru državne službe za žalbe FBiH na koji ih je kao drugostepenom organu upućivala Agencija za državnu službu FBiH.

Tako se stvorio privid ili bolje rečeno obmana da će Odbor razmatrati žalbe kandidata koji nisu „osvojili“ poziciju državnog službenika, bez obzira na to ukazivali oni na korupciju, nepotizam ili neku drugu nezakonitost i nepravilnost, a u stvarnosti svaka takva žalba je odbačena, jer u Odboru tvrde da nisu nadležni za njihovo rješavanje.

Pero Matijević, predsjedavajući Odbora državne službe za žalbe FBiH, za Fokus kaže da taj odbor, uprkos tome što Agencija za državnu službu na njih upućuje kandidate u procesu žalbi, nema nadležnost da postupa po tim žalbama, jer je takva nadležnost Odboru oduzeta 2018. godine kada je Vlada Kantona Sarajevo stavila van snage uredbu kojom je bilo omogućeno Odboru da djeluje i u ovakvim slučajevima. Jedino što Odbor sada može uraditi jeste da zbog svoje nenadležnosti donese rješenje o odbacivanju žalbe.

– Da, mi i dalje dobijamo te žalbe, jer nezadovoljni kandidati kad dobiju obavještenje od Agencije, ona u obavještenje upiše da oni imaju pravo žalbe kod Odbora državne službe za žalbe. Mi smatramo da je takva uputa pogrešna i nalazimo da smo nenadležni, da ni u zakonu niti igdje u pozakonskom aktu ne postoji izričito ovlaštenje Odboru da rješava takve žalbe i zato mi donosimo takve odluke.
Naša odluka je zasnovana na presudi Vrhovnog suda koji je u jednom predmetu, gdje je otprilike zaključeno da Odbor nema nadležnost da rješava o žalbama kandidata u konkursnim procedurama, zato što oni nisu državni službenici, a Odbor je prema zakonu utemeljen s nadležnosti da rješava o žalbama državnih službenika. Zbog toga je nadležnost i za federalni nivo ustanovljena Pravilnikom o konkursnim procedurama, što nažalost Kanton Sarajevo nema – pojašnjava Matijević.

Na naš upit na koji pravni lijek imaju pravo kandidati koji su podnijeli žalbu Odboru na neki od konkursa u KS, Matijević kaže:
– Nemaju ni na jedan. U aktuelnom Zakonu u državnoj službi KS koji je još na snazi piše samo da se protiv rješenja o postavljenju može izjaviti žalba, a žalbu može izjaviti samo kandidat koji je postavljen – kaže Matijević.

Iz Odbora dodaju da kandidati čiju oni žalbu odbace imaju pravo da podnesu tužbu kod nadležnog suda. Međutim, podatak da se od 93 kandidata koja su se od juna do 8. februara ove godine žalila Odboru samo njih dvoje odlučilo na tužbu pred Sudom u Sarajevu govori koliko su nezadovoljni kandidati demotivirani i koliko su spremni da se izlažu dugotrajnim sudskim procesima, ali i eventualnim troškovima, a sve u neizvjesnosti da će uspjeti dokazati svoje navode o tome da se, naprimjer, nekom kandidatu pogodovalo na konkursu ili da je bio privilegiran u odnosu na druge.
Tako se u Odboru nalaze i dvije žalbe kandidata na postavljenje Mahire Mujan na poziciju stručnog saradnika za saradnju s vjerskim zajednicama i nevladinim organizacijama u Službi za lokalnu samoupravu i razvoj grada u Gradskoj upravi Sarajevo.

Konkurs je na zahtjev Grada Sarajeva raspisala Agencija za državnu službu Federacije BiH, a objavljen je u augustu 2020. godine. Još u oktobru prošle godine kada su održavani pismeni i usmeni dio stručnog ispita Fokus je dobio više prijava čiji su pošiljaoci željeli ostati anonimni da je ova pozicija namijenjena Mahiri Mujan.

Tada su naši sagovornici tvrdili da je Mujan stranačka kolegica Abdulaha Skake, još uvijek aktuelnog gradonačelnika Sarajeva, da je uoči konkursa honorarno već obavljala određene poslove u Gradskoj upravi Sarajevo. Također, dostavili su nam fotografije iz kojih je vidljivo da je Mahira Mujan uoči lokalnih izbora održanih 15. novembra prošle godine, na kojima je ona bila kandidatkinja SDA za Općinsko vijeće Stari Grad, a Skaka bio nosilac izborne liste SDA za Općinsko vijeće u toj općini u okviru predizborne kampanje obilazila neke mjesne zajednice u Skakinom društvu.

Fokus je na zvaničnu e-mail adresu Kabineta gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake s pitanjima o tome da se očituje o navodima i tvrdnjama naših sagovornika uputio upit još 15. oktobra prošle godine. Do danas odgovor na brojna pitanja u vezi s tvrdnjama da je Skaka raspisao konkurs zbog Mahire Mujan da bi je dok je još u mandatu gradonačelnika “uhljebio”, nismo dobili.

Ubrzo nakon toga Mahira Mujan će biti postavljena za stručnu saradnicu u Skakinoj administraciji.

No, nije sve baš išlo uobičajenim procedurama i planovima. Naime, iako je prema rezultatima stručnog ispita i to pismenog i usmenog dijela objavljenim na oglasnoj ploči Agencije za državnu službu FBiH 9. oktobra 2020. godine Mahira Mujan završila kao prvoplasirana kandidatkinja, na upit Fokusa upućen 16. oktobra Agenciji da se očituju o navodima u vezi s Mujan, odgovorili su 30. oktobra da ona nije na listi uspješnih kandidata.
Iz Agencije tada nisu detaljnije pojašnjavali zbog čega je Mujan “nestala” s liste uspješnih kandidata kada je kao prvorangirana s najvećim brojem bodova bila na listi rezultata stručnog ispita.
Međutim, danas, tri i po mjeseca nakon odgovora Agencije “da se Mahira Mujan ne nalazi na listi uspješnih kandidata” za ranije spomenutu poziciju, iz Agencije je, a shodno našem ponovnom upitu, stiglo pojašnjenje o tome šta se s konkursom u vezi s kojim su neki kandidati predali i prijave Uredu za borbu protiv korupcije KS, te organizaciji Transparency International dešavalo u međuvremenu, tačnije nakon odgovora na naš upit Agenciji 30. oktobra.

U iscrpnom odgovoru Agencije koji u dijelu pojašnjenja u vezi s konkursom prilažemo uz ovaj tekst navodi se kako je došlo do toga da Mahira Mujan prvo bude isključena iz konkursne procedure, a potom da ipak bude postavljena na poziciju za koju je konkurisala.

Naime, opisano u kraćoj varijanti tok događaja je bio sljedeći. U procesu ocjene dokaza o ispunjavanju uslova iz konkursa Agencija je za Mujan i za još pet kandidata utvrdila da nisu dostavili dokaz o ispunjavanju uslova konkursa u pogledu stečene visoke stručne spreme (VSS) na način kako je to traženo konkursom, pa su zbog toga isključeni iz procedure, a o čemu su obaviješteni 21. oktobra 2020. godine.

Pojašnjeno je da su Mujan i još pet kandidata dostavili kopije diplome, ali na mjestu na kopiji gdje se ne može oslikati suhi žig koji posjeduje original, trebali su upisati napomenu da original diplome sadrži taj suhi žig, jer je tako bilo navedeno u tekstu javnog konkursa. To ih je, ispostavit će se, privremeno eliminiralo iz daljnje utrke za državnu poziciju.

Zato je Agencija gradonačelniku Sarajeva uputila listu uspješnih kandidata s tri imena, a na kojoj nije bilo ime Mahire Mujan. Posebno je zanimljivo kako se Mujan s ostalim isključenim kandidatima iz ove procedure vratila na listu i iz ovog konkursa izašla kao pobjednica.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci