-4.7 C
Bosanska Krupa
Subota, 16 Januara, 2021

Kakva će biti sudbina Efendića, Zvizdića, Čampare…: Prelazak u NiP ili osnivanje nove političke opcije

Nakon katastrofalnog rezultata na lokalnim izborima i gubitka vlasti u gotovo svim urbanim općinama u državi te dubokih unutrašnjih raskola, čini se da SDA broji svoje najteže dane od nastanka. Nakon što je iz ove stranke izbačen Aljoša Čampara, bivši član Predsjedništva SDA i jedan od njenih najvažnijih kadrova, sljedeći izgledni „emigrant“ iz SDA, prema svemu sudeći, će biti također njen potpredsjednik Denis Zvizdić. Naime, Zvizdić je ostanak u stranci uslovio promjenom kadrovskih rješenja, na šta mu je predsjednik stranke Bakir Izetbegović uputio nedvosmislenu prijetnju da će sada „upoznati njegovo pravo lice“.

Pored Zvizdića, iz stranke bi uskoro mogao istupiti i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić i jedini pobjednik u Gradu Sarajevo, koji je ovu opciju ostavio otvorenom još u izbornoj noći, a indikativno je da su upravo kadrovi iz ove općine masovno podnijeli ostavke na svoje funkcije u stranačkim organima.

Ovaj novi egzodus iz stranke bio bi samo nastavak osipanja SDA koji zapravo, u manjem ili većem intenzitetu, traje još od 1996., ali je posljednjih mjeseci, pod vodstvom Bakira Izetbegovića, doživio svoj historijski vrhunac.

Da stvar bude gora, upravo su nekoć udarni kadrovi SDA, poput Fuada Kasumovića u Zenici, Ibrahima Hadžibajrića u sarajevskoj općini Stari Grad i posebno Elmedina Konakovića u Sarajevu, bili ti koji su svojoj bivšoj stranci zadali najteži udarac na izborima.


U slučaju izlaska iz ove stranke i Zvizdića i Efendića i kadrova bliskih njima, nema sumnje da će to značiti dodatni pad podrške za SDA i dovođenje ove stranke u još težu političku poziciju. Ipak, za sada ostaje otvoreno pitanje kakva će u tom slučaju biti njihova dalja politička karijera.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci