Koliko puta ste čuli da je neki vlasnik automobila prevaren kod automehaničara te da je zbog neadekvatne opreme ili „brzog servisa“ morao masno da plati ponovni popravak vozila?

Često na nagovor prijatelja i poznate rečenice: „Idi kod mog majstora, neće te taj kvar doći više od 50 KM“, istu popravku plate duplo više.

Elmir Nukić, vlasnik autoservisa „AutoMacher“, kaže da je najčešće problem odlazak u neovlaštene servise, odnosno u lokalne garaže.

– Često nam se dašava da nam mušterije dođu s kvarom i primjedbom od nekog drugog mehaničara koji ih je „zakinuo“ i loše uradio posao, odnosno nije otklonio kvar. Problem su neovlaštene radionice, odnosno garaže, koje nemaju garancije ni servisne knjižice. Na taj način misle da će proći jeftinije, ali neće – objašnjava Nukić.

On dodaje da ih obično varaju na cijenama dijelova, da im automobile popravlja nestručno osoblje, koje nema adekvatnu dijagnostiku.

Nepotpuni servisi

Još jedan od problema na našim prostorima, su uvozni dijelovi iz Kine, odnosno falisifikati poznatih brendova.

Almir Hodžić, vlasnik autoservisa „M“, kaže da ugradnja jeftinih maziva ili falisifikata poznatih brendova, neobavljanje ili samo djelimično obavljen servis, stvara velike probleme.

– Najviše su „kopirani“ diskovi i kočnice, koje mnoge radnje naručuju iz Kine. Međutim, kako je to loše za automobil, tako je i za džep vozača, jer će morati opet isto da mijenja, a novac je već izgubio. Zbog toga, apelujem na sve vozače da paze kod koga će servisirati i sanirati kvarove – upozorova Hodžić, dodavši kako se sa neispravnom opremom u vozilu stvara trenje koje dovodi do još većih problema.

Jedan od primjera na koji često nailaze je brza i besplatna izmjena ulja, odnosno plaćanje samo materijala u „brzim servisima“.

– I to je drugo ime za prevaru. U principu vam ne naplate rad osim materijala, ali je obično taj materijal toliko lošeg kvaliteta i previsoke cijene, da taj koji nudi besplatnu ugradnju u biti više zaradi nego servis koji pošteno naplati i rad i materijal od brendiranog proizvođača – govori Hodžić.

Nestručno osoblje, koje sipa previše ili premalo ulja u motor, na kraju rezultira kvarom i zagušenjem KAT-a i lambda sonde, a na kraju i oštećenjem motora.

Također, navodi Hodžić, zna se dogoditi da takozvani majstori ne zatvore dobro filter ulja ili čep za ispuštanje, što dovodi do gubitka ulja u motoru, a to stvara „havariju“ motora.

Prevareni vozač

O raznim primjerima i dogodovštinama kako naivne i laike „deru“ pojedinci mogla bi se napisati knjiga. Jedan od takvih je i priča vozača, koji je zbog neznanja nepotrebno platio jedan od vitalnijih dijelova.

– Počeo mi se gasiti automobil – Reanut Megane. Otišao sam kod ovlaštenog mehaničara da vidim u čemu je problem. On mi je kazao da je u pitanju benzinska pumpa, koju hitno moram promijeniti. Platio sam je oko 480 KM, a on ju je naručio „direktno iz Pariza“, jer je bila jedina na internetu koja bi mi brzo došla. Nakon dva dana, opet mi se vozilo ugasilo. Zvao sam šlep službu, koji su Megane dovukli opet do istog mehaničara, da bi on na kraju rekao da je u pitanju automatika, a ne pumpa! Otkrio je kvar, ali nije htio reći o čemu se radi. Pumpu i moj trošak nije spominjao – ispričao nam je prevareni vozač.

Korisni savjeti

1. Idite kod pouzdanog majstora kojem vjerujete.

2. Ne idite u improvizirane garaže.

3. Ne nasjedajte na naizgled jeftine usluge.

4. Ne kupujte sami maziva ili dijelove.

5. Tražite na uvid stare dijelove i kratki rezime onoga što vam je rađeno na vozilu.

KOMENTARI:
Loading...