20.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Kako su Zijad Blekić i družina prisvojili 30 miliona maraka

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo nakon dvogodišnje intenzivne istrage podiglo je optužnicu protiv organizovane grupe koja je finansijskim malverzacijama, uz malu pomoć „prijatelja“ iz Slovenije, „oprala“ desetine miliona samo na osnovu jedne građevinske lokacije u Sarajevu.

Optužnica je dostavljena sudu na potvrđivanje. Tu je 19 optuženih od kojih će dvoje pristati na sporazumnu presudu.

Žurnal izdvaja nekoliko detalja iz obimnog istražnog materijala koji ilustruju sistem prevara.

Listu prevodi predsjednik NO Sarajevske berze i bivši vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, tu je i vječni predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH Hasan Ćelam, Edin Dizdar, siva eminencija finansijskih “vratolomija” od Bosnalijeka preko Vranice do Unioninvesta, te oni sa većim ili manjim ulogama (ali značajnim profitom), Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Jasmin Jusufranić, Smiljka Jusufranić, Branislav Petrović, Mirsad Imamović, Edin Muftić, Alena Murguz, Elma Mulahusić, Edin Halilbegović, Azra Blekić Aydogan, Hamdija Zvrko i Husein Zvrko.

Navode iz optužnice pored obimne dokumentacije trebalo bi potkrijepiti i iskazi 190 svjedoka!

Žurnal je godinama prije pisao o očitoj pljački novca kojim je trebala biti finansirana izgradnja objekata na sarajevskom lokalitetu „Marijin dvor“, nasuprot univerzitetskog kampusa. Pisali smo i o nekim detaljima koje je prije 10 godina registrovala Finansijska policija, ali tadašnje rukovodstvo sarajevskog tužilaštva je taj predmet, svjesno ili ne, zanemarilo.

Kako je prevara počela?

Bivši direktor GRAS-a i osnivač Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku, u međuvremenu preminuli Ibrahim Jusufranić je prije petnaest godina počeo kupovinu dionica “Unioninvesta – izgradnja objekata”. Namjera je bila preuzeti navedeno vrijedno građevinsko zemljište. Dionice je od malih dioničara “preuzimao” putem darovnih ugovora, isplaćujući ih u gotovom novcu, što je nezakonito. Još tada je Hasan Ćelam upozoren na ove transkacije, no ništa nije poduzeo.

Nakon što Jusufranić postaje većinski vlasnik “Unioninvesta-izgradnja objekata”, na scenu stupaju Daver Halilbegović i Armin Mulahusić koji osnivaju društvo “Profin Invest” Sarajevo, što je u suštini “tašna- mašna” firma. Upućeni kažu da je “mozak” svega Zijad Blekić uz sadejstvo Edina Dizdara.

“Profin invest” postaje posrednik u pregovorima sa slovenačkom NLB bankom koja je te 2007. godine tražila zemljište za izgradnju stambeno-poslovnog centra u Sarajevu. Ukratko, banka im odobrava kao prvu tranšu kredit od 30 miliona maraka, a garancija je zemljište čija je tadašnja vrijednost bila 15 miliona!? Novac je za realizaciju projekta trebao biti isplaćen “Unioninvestu-izgradnja objekata”

Zijad Blekić potom osmišljava formiranje firme “Vradis investicije”, čiji je formalni vlasnik Muharem Bajrić, Blekićev vozač.

Blekić, odnosno njegova brokerska kuća “Eurohaus”, uzimaju u startu gotovo milion “provizije” od kredita. U realizaciju je uključen i Edin Dizdar, tada član NO Vranice, posrednik u brokerskoj kući Eurohaus te ovlaštenik raspolaganja računom „Vradis Investicije“, a i suvlasnik je u “Unioninvestu-izgradnja objekata”.

Kako preuzeti preostale milione?

Na redu je “prva runda” pranja novca iz kredita. Zijad Blekić kupuje zemljište u Busovači, za navodno osnivanje poljoprivrednog dobra. Vradis potom kupuje to zemljište za 1,5 miliona od Blekića i uplaćuju mu na njegov privatni račun. On poslije prebacuje vlasništvo tog navodno prodatog zemljišta na kćerku Azru!?

Tada kreće prevara putem projekta navodne pripreme izgradnje objekata na lokalitetu Stup u vlasništvu firme Vranica. Na osnovu međusobnog ugovora o saradnji Unioninvesta i Vranice, približno 24 miliona od kredita NLB banke bivaju prebačeni račun Vranice, koja potom oročava 5,6 miliona.

Preostalih nešto više od 18 miliona Vranica stavlja na račun u FIMA banku kojom su tada upravljali Edin Muftić i Alen Murguz. Taj novac Vranica daje kao komisioni kredit, a FIMA banka je izabrana, jer je pristala da ne postavlja pitanja o zakonitosti postupka.

Istog dana “Vradis investicije”, preko Eurohausa kao posrednika (koji naravno uzima proviziju) preuzima novac te za 14 miliona kupuje dionice “Unioninvesta-izgradnja objekata” praktično novcem “Unioninvesta-izgradnja objekata”!? Samo Jasmin Jusufranić, Ibrahimov sin, na toj transkaciji biva “dobar” više od 4 miliona, a Vradis oko 2,2 miliona maraka.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci