Posljednjih mjeseci na adresu Vlade Federacije BiH stiglo je nekoliko dopisa iz kompanije namjenske industrije UNIS Ginex d.d. Goražde u kojima se traži smjena jednog od tri člana Nadzornog odbora (NO) Kadrije Kolića.

Kao razlog sve i jednog zahtjeva za smjenu ovog najutjecajnijeg člana NO navodi se „Kolićevo nezakonito poslovanje i njegov angažman u kompaniji“. U Ured premijera Federacije posljednje takvo pismo stiglo je prošlog petka, 12. juna, a uputili su ga mali dioničari. U svom zahtjevu oni dokumentuju pad prihoda i profitabilnosti, ali i kvaliteta proizvoda, piše Inforadar.

Kadrija Kolić je, kako sam sebe naziva – „uvaženi advokat“, a javnosti je dobro poznat i kao suvlasnik firme KM Trade te pravni zastupnik suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Inforadara, Kolića je 2016. Vlada FBiH, kao većinski vlasnik sa 51% vlasništva, imenovala za člana NO Unis Ginex d.d. Goražde. Dakle, povjerila mu je da u Goraždu štiti vladine interese. Njega je predložila Kadrovska komisija SDA, tačnije njen predsjednik Asim Sarajlić. Osim Kolića, u NO Ginexa ušao je i general Hajrudin Grabovica, aktuelni ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo.

Upravo je Ginex ključni dobavljač još jedne firme koja će kasnije dobiti saglasnost za početak proizvodnje iz oblasti namjenske industrije, Pobjede Tehnology u kojoj Kolić ima oko 13,5% vlasništva, a zajedno sa dugim suvlasnikom njegove kompanije KM Tride Nihadom Mašićem ukupno 27 posto. U međuvremenu, Kolić je dobio Vladinu, odnosno Novalićevu saglasnost da se u Upravu Ginexa kao izvršni direktor imenuje i njegov drugi partner, Hasan Tafro.

Na taj način njih trojica, koji su u Pobjedi Tehnology ranije osigurali 47% vlasništva, sada su u Ginexu osigurali kontrolu poslovanja, a što je potvrdilo i više sagovornika Inforadara. Faktički su dobili zeleno svjetlo za upravljanje proizvodnjom iz grupe MPI 3 iz oblasti namjenske industrije (vojne proizvodnje).

Istovremeno, Kolić je ušao u NO Pobjede Tehnology, u NO Unis Ginexa d.d. Goražde, ali je ujedno i predstavnik državnog kapitala, tačnije Vlade Federacije, što je vjerovatno domet i model nepoznat u demokratskom svijetu.

Naime, početkom jula (6. jula) 2017. godine Pobjeda Tehnology podnijela je zahtjev za proširenje djelatnosti u oblasti vojne proizvodnje (namjenske industrije), za koju je bila neophodna saglasnost federalnog Ministarstva industrije i energetike, Direkcije za namjensku industriju, kompanija koje se bave ovim poslovima a u većinskom su vlasništvu Vlade FBiH (Igman Konjic i Ginex Konjic), te u konačnici i same Vlade.

Zahtjev je poslan bez obaveznih prethodnih konsultacija, ali i bez saglasnosti Igmana iz Konjica i Ismeta Brige, savjetnika ministra energetike FBiH, kojeg će kasnije taj stav koštati odlaska u penziju. A upravo je ministar energetike Nermin Džindić, kako će se pokazati, uz porodicu premijera Novalića vlasnik privatne firme koja je poslovala sa Pretisom i zarađivala odlično. Kao što je poznato, njihova privatna firma TMR je godinama izvlačila novac iz namjenske industrije BiH. U to vrijeme TMR je poslovao s firmom Pretis d.d. koja je u vlasništvu Vlade Federacije, tako da su obje firme bile pod kontrolom ovog dvojca.

Bliski prijatelji Novalića i Džindića ističu da su njihove supruge čak i u rodbinskoj vezi.

Ne treba zaboraviti da je Džindić kadar SBB-a, ali da ga je u preceduru imenovanja predložio upravo Novalić i to tako, kako nam tvrde u Ginexu ali i u Vladi Federacije, da su potpuno „zatvorili“ segmet namjenske industrije. Prije njihovog dolaska u Vladu Federacije Novalić je bio predsjednik NO Pretisa, a Džindić v.d. direktor iste firme. Dvije sedmice kasnije (20. jula 2017.), Vlada je dala saglasnost Pobjedi Tehnology za početak proizvodnje iz oblasti namjenske industrije, iako su se svi žalili osim Ginexa.

Sudeći prema dokumentaciji, dva su motiva zašto dvije najutjecajnije ličnosti iz Vlade Federacije insistiraju na tome.

Prvi je Tvornica baruta u Vogošći, koju su odlukom Vlade FBiH 2017., kako je tada izjavio ministar Džindić, trebali finansirati Ginex, Igman i Pretis. Prešutio je tada ministar da bi se ovim kompanijama pridružila i firma TMR, u vlasništvu porodica Novalić i Džindić. Vrijednost investicije je bila 20 do 30 miliona KM. Oni bi bez Vlade formirali Nadzorni odbor i upravljali Tvornicom. Tako bi ovaj strateški važan projekat bio stavljen u privatne ruke, umjesto da njime rukovodi država. Protestima građana općine Vogošća ovo je zasad zaustavljeno i na Općinskom je vijeću.

Drugi razlog je pokretanje proizvodnje bespilotnih letjelica u okviru Ginexa, gdje bi lično Novalić predložio konsultanta čiji bi rad bio plaćen 800.000 KM. Zanimljivo je da je projekat zamišljen bez ijednog stručnjaka-elektroinžinjera koje Ginex, inače, ne zapošljava. No, zato ovakve letjelice, takozvane dronove, prodaje Kolićeva i Mašićeva firma KM Trade.

Ipak, pod pritiskom preduzećea i institucija koji su se žalili, 9. avgusta 2017. Vlada saglasnost povlači.

No, potom Pobjeda Tehnology, zastupana po Kadriji Koliću i Marseli Bajramović, 5. oktobra 2017. Konkurencijskom vijeću BiH podnosi zahtjev za pokretanje postupka protiv Igmana d.d. Konjic i Vlade FBiH zbog, kako je navedeno, „povrede principa slobodne konkurencije“. Znajući da su šanse nikakve da Pobjeda dobije spor protiv regulatora u proizvodnji vojne opreme (Direkcije za namjensku industriju i Vlade FBiH), Kolić to radi jer je zahtjev Konkurencijskom vijeću bio neophodan kako bi u konačnici Vlada dala saglasnost i time oslabila poslovanje Ginexa kao kompanije u svom vlasništvu. To se desilo tako što je Kolić iskoristio Konkurencijsko vijeće jednostavno povukavši u međuvremenu vlastiti zahtjev; naime, za Vladu više nije bilo prepreka da Pobjedi Tehnology dodjeli saglasnost za pokretanje proizvodnje novog proizvoda, metka 9 milimetara. Savjetnik ministra Džindića, koji je cijelih šest mjeseci osporavao davanje saglasnosti, poslan je u penziju.

 

Komentari: