33.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Kako kulturu zločina i korupcije transformirati u klimu integriteta

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala predstavila je 6. maja dva nova izvještaja iz edicije “Infrastruktura integriteta” koji se bave pojavom “organizovane korupcije” na Zapadnom Balkanu i prate ispunjavanje vladinih antikorupcijskih obećanja iz Berlinskog procesa, saopćeno je iz ove organizacije.

Prije tri godine na samitu u Londonu, kako se navodi u saopćenju, vlade Svjetske banke obavezale su se na borbu protiv korupcije u okviru Berlinskog procesa, koji je inicijativa usmjerena na jačanje regionalne suradnje između Svjetske banke i pomoć integraciji ovih zemalja u EU, piše BIRN BiH.

Kako je navedeno u saopćenju, izvještaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala pod nazivom “Monitor antikorupcijskih obećanja na Zapadnom Balkanu” podsjeća na vladina obećanja i prati koliko se ona ispunjavaju od 2019. godine.

“Izvještaj je zasnovan na analizama eksperata civilnog društva iz cijelog Zapadnog Balkana koji su ispitivali korupciju i njen uticaj na upravljanje u svakoj zemlji pojedinačno, ali su se i osvrnuli na antikorupcijske okvire, kao i na vladine napore u borbi protiv korupcije. Izvještaj je jedna od rijetkih ili barem sveobuhvatna ocjena ispunjenosti antikorupcijskih obećanja iz Berlinskog procesa 2018. godine”, stoji u saopćenju.

Autorica izvještaja Sunčana Roksandić kazala je da je borba protiv korupcije očigledno prioritet Evropske unije, te je primijetila da se riječ “korupcija” u saopštenju Evropske unije iz 2020. godine spominje čak 88 puta.

“Borba protiv korupcije je takođe prioritet za civilno društvo na Zapadnom Balkanu, a nadamo se i za vlade”, rekla je Roksandić.

Kako je navedeno, ovaj izvještaj je treći u seriji “Infrastruktura integriteta”, koji se bavi korupcijom i procjenjuje napore u borbi protiv korupcije u zemljama šest zapadnobalkanskih zemalja. Zasnovan je na analizi koju su pružili stručnjaci za borbu protiv korupcije iz Svjetske banke koji su ispitivali korupciju i njen utjecaj na upravljanje u svakoj zemlji u regiji i pregledali antikorupcijske okvire, kao i vladine napore u borbi protiv korupcije.

Analiza je podijeljena u tri kategorije, na ekonomski kriteriji, politički kriterij te usklađenost sa zakonodavstvom EU.

U izvještaju je istaknuto da se Bosna i Hercegovina obavezala da će pružiti podršku svim institucijama za prevenciju i borbu protiv korupcije i osigurati njihovu neovisnost i dovoljno resursa.

“Štaviše, zemlja se obavezala da će revidirati i modernizirati svoje zakonodavstvo o finansiranju političkih stranaka i poboljšati transparentnost i integritet procesa javnih nabavki i naplate prihoda. Cilj je takođe poboljšati razmjenu informacija kako bi se spriječila i borilo protiv korupcije, te podržati razvoj transparentnije, odgovornije i fleksibilnije javne službe”, navedeno je.

Prema izvještaju, zakoni na nacionalnom nivou predstavljaju “kišobran za uspostavljanje antikorupcijskih tijela na svim nivoima vlasti”, ali ipak, njihov pravni status, kapaciteti i dužnosti su daleko od usklađenog.

Navedeno je da je slaba i neefikasna horizontalna i vertikalna komunikacija između tijela za borbu protiv korupcije, nije uspostavljen razvoj metode komunikacije zasnovane na IT-u za borbu protiv korupcije, nema praćenja i evaluacije za antikorupcijske postupke, te je primjetan nedostatak resursa, posebno IT stručnjaka, kao i revizora u tijelima za borbu protiv korupcije.

Također, navedena je stalna izloženost riziku od sistemske korupcije i prisustvo korupcije u radu Uprave za indirektno oporezivanje, ali i potreba za sistematskim mjerama za jednak tretman svih poreskih obveznika na osnovu nalaza istraživanja i stalnog praćenja zadovoljstva uslugom.

Drugi izvještaj “Politička ekonomija organizovane korupcije i antikorupcija” razmatra činioce koji omogućavaju procvat organizovanog kriminala u regionu i uticaj koji to ima, istaknuto je u saopćenju.

U izvještaju se kaže da, iako je postignut značajan napredak u uspostavljanju odgovarajućeg antikorupcijskog zakonodavstva, institucija i strategija, djelotvorna upotreba zacrtanih mjera i tijela prečesto nedostaje. Rezultat je “organizovana korupcija”, simbioza organizovanog kriminala, kriminalnih metoda i korupcije na visokom nivou, što stvara iskrivljeni ekosistem koji obogaćuje i štiti one koji imaju pristup moći, saopćeno je.

“Organizovana korupcija ne odnosi se samo na sistemske nezakonite finansijske profite i neprimjeren uticaj na donošenje odluka, već i na sistemsku ‘kupovinu’ i ‘uticanje’ na podršku u društvu radi sticanja ili zadržavanja na pozicijama političke i ekonomske moći”, kaže autor izvještaja Uglješa Zvekić.

U izvještaju je navedeno da se Zapadni Balkan i dalje bori s korupcijom, a da ovaj problem utječe na mnoge aspekte života – od sitne korupcije i plaćanja mita do nepotizma i velikih prevara.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci