2.2 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Kako je trošio Fahrudin Solak: Firmi advokata Kadrije Kolića dodijeljeno 600 hiljada KM!

Pandemija koronavirusa ukazala je na brojne slabosti našeg sistema zasnovanog, prije svega, na sistemskoj korupciji. S druge strane, zbog pandemije napokon smo postali svjesni važnosti određenih institucija, zavoda, uprava…

Jedna od takvih je i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), uprava koja je, barem na početku, organizirala prvu liniju odbrane od virusa. U to vrijeme na čelu FUCZ-a bio je, sada suspendovani direktor Fahrudin Solak. Ubrzo su isplivale brojne afere – nabavka respiratora, nabavka testova itd. Ništa novo za sve koji su pratili rad FUCZ-a i u godinama prije pandemije. Žurnal je o načinu na koji Solak vodi upravu i o načinu na koji troši milione maraka, napisao desetine tekstova.

Vratimo se, ipak, 2020. godini. Kap koja je prelila čašu jeste nabavka respiratora, nakon čega je Vlada FBiH suspendovala Solaka. Podsjetimo, na mjesto v.d. direktora potom je došao Mustafa Kadribegović, da bi sredinom decembra on podnio ostavku. Sada tu dužnost obnaša Enes Memić.

No, nije bila sporna isključivo nabavka respiratora iz Kine preko firme „FH Srebrena Malina“ Fikreta Hodžića.

Žurnal je pisao kako su Federalna uprava civilne zaštite i Fahrudin Solak mimo Zakona o javnim nabavkama potrošili više od 18 miliona maraka za nabavku medicinske i druge opreme. Svjesno kršeći Zakon o javnim nabavkama kupljeni su kreveti s madracima i posteljinom, lanč paketi, karbonske grijalice za šatore, razna medicinska oprema…

Podsjetimo da je, naprimjer, najviše novca, odnosno oko devet miliona maraka bez PDV-a potrošeno na 100 komada inverzivnih respiratora. Nešto manje od četiri miliona maraka FUCZ je izdvojila za 150.000 testova za detekciju koronavirusa. Testovi su nabavljeni u još nekoliko navrata. Brisevi s viral transportnim medijem (20.000 komada) plaćeni su 100.000 maraka. Milion i 700 hiljada maraka plaćeno je 50.000 zaštitnih odijela, a zaštitna odijela, odnosno kombinezoni kupljeni su još četiri puta. Nabavljeno je i 600 kreveta s madracem i posteljinom po cijeni od oko 160.000 maraka, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature za 66.000 maraka, 100 infracrvenih karbonskih grijalica za šatore oko 35.000 maraka, 500 lanč paketa za 3.800 maraka…

STOTINE HILJADA ZA FIRMU KADRIJE KOLIĆA

Osim nezakonito potrošenih više od 18 miliona maraka, FUCZ je tokom 2020. godine provela i mnoge druge nabavke.

Tako su firmi „KM Trade“ tokom prošle godine dodijeljeni ugovori vrijedni preko 600.000 maraka. Podsjetimo, suvlasnik ove kompanije je Kadrija Kolić, advokat suspendovanog Fahrudina Solaka.

Najunosniji ugovor, vrijedan 588.300 KM bez PDV-a, potpisan je 3. marta, a „KM Trade“ je za FUCZ nabavio sredstva i opremu za Federalnu specijaliziranu jedinicu za ispumpavanje vode pumpama velikog kapaciteta.

Za nabavku 735 komada naočala plaćeno je 5.590,60 KM. Ova nabavka jedna je od onih s početka pandemije kada je FUCZ mimo zakona potrošio preko 18 miliona maraka.

U ostalim slučajevima riječ je o direktnim sporazumima. Dva ugovora zaključena su 16.10. prošle godine – 4.000 KM plaćeno je za obuku za rukovanje novonabavljenim mobilnim pumpama visokog rizika, dok je reatestiranje deminerskih pancirnih prsluka koštalo 4.900 KM. Uz to, FUCZ je ovoj firmi dvije antene platio 1.800 KM bez poreza.

Od 2014. godine do danas, FUCZ je firmi „KM Trade“ dodijelio ugovore vrijedne oko 1,7 miliona maraka.

U prošloj godini unosne ugovore od FUCZ-a dobila je i firma „Patrio“. Kadriju Kolića mediji su dovodili u vezu s ovom kompanijom, a već je objavljeno da je na početku pandemije ova firma potpisala tenderske ugovore sa FUCZ-om u vrijednosti preko dva miliona KM.

SVILENE ZAVJESE, UGOSTITELJSKE USLUGE, SKI KARTE…

Od ostalih nabavki u 2020. godini treba istaći da je u toku realizacija ugovora s „Verlabom“ u vezi s verifikacijom kineskih respiratora. Ugovor je vrijedan 34.200 KM.

Neposredno prije donošenja prvih epidemioloških mjera u našoj zemlji, 3. marta je tadašnji direktor Solak s firmom „Primaplast“ potpisao ugovor vrijedan 3.809 KM za nabavku trakastih svilenih zavjesa.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci