Hatić je znao da Muhamed Č. “radi sa tekstilom” i da uvijek ima novaca kod sebe, te je pretpostavio je da je dovezao robu u Sarajevo i prodao, pa da kod sebe ima novaca

Dvadesetsedmogodišnji Mirza Hatić, osumnjičen za razbojništvo nad Muhamedom Č. iz Sarajeva, jučer je iz Odsjeka za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS-a, uz izvještaj predat sarajevskom Tužilaštvu, gdje mu je određeno 24-satno zadržavanje.

Uzeo i dijamanski prsten

Kako saznaje Oslobođenje, Hatić je u ponedjeljak popodne na parkingu ispred hotela Holiday uočio Muhameda Č, kojeg zna još dok je tokom rata boravio u romskom izbjegličkom centru u Italiji. Hatić je znao da Muhamed Č. “radi sa tekstilom” i da uvijek ima novaca kod sebe, te je pretpostavio je da je dovezao robu u Sarajevo i prodao, pa da kod sebe ima novaca. Pratio ga je na putu u Cassino, koji se nalazi u objektu hotela Holiday, te prema nezvaničnim informacijama, stigao i zaustavio u hodniku, prislonio mu cijev pištolja na tijelo i zaprijetio:

“Daj mi 5.000 eura. Znaš da znam gdje su ti djeca”, rekao je Hatić, a potom od Muhameda Č. uzeo torbicu u kojoj je bilo 5.000 eura i nešto japanskih jena. Potom mu je, uz prijetnju pištoljem, naredio da mu da mobitel i skine s ruke prsten od bijelog zlata sa dijamantom. Nakon toga Hatić je Muhamedu Č. naredio da mu sutra mora donijeti još 5.000 eura, te zaprijetio da ne smije zvati policiju, a potom pobjegao.

Međutim, Muhamed Č. je iz Cassina direktno otišao u policijsku stanicu i prijavio da je opljačkan. Hatić očito nije očekivao da će biti prijavljen, jer ga je samo sat kasnije policija uhapsila na području Starog Grada.

Sukobi sa zakonom

Hatić je i prije imao problema sa zakonom. U decembru 2010. uhapsili su ga policajci FUP-a zbog iznude i otmice. Tada je bio osumnjičen da je Rajka Bogdanovića, direktora firme Art zone, i još jednu osobu natjerao da uđu u njegov auto kako bi im iznudio novac. Sa Hatićem tada su privedeni Senad Kobilić, Klaus Mekić i Nedim Ćehaja. U junu prošle godine, Almer Inajetović je vozeći motocikl, pucao je na Hatićev terenac. Tada nije bilo povrijeđenih, ali je oštećen automobil.

Inače, Hatić je odranije poznat policiji po različitim krivičnim djelima te vatrenim obračunima u kojima su učestvovali on i Inajetović. Tako je na sarajevskom gradskom groblju Bare u martu 2013. Inajetović iz pištolja ispalio dva hica prema Hatiću, ali ga nije pogodio.

Hatić je, ipak, najpoznatiji po rušenju improvizovanog krsta na Zlatištu, nakon čega se javio novinarima kako bi se pohvalio da je oborio krst, koji je i onako trebao biti uklonjen jer je bio nelegalno postavljen.

 

KOMENTARI:
Loading...