Međunarodna javnost je izričito protiv nacionalističke politike koju predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik provodi u Bosni i Hercegovini. Ali, dio novca iz Evropske unije ipak završava u Dodikom džepovima, piše Patria.

Najnoviji projekt iz kojeg će se Dodik domoći novca poreskih obveznika iz Evropske unije je projekt rekonstrukcije zgrade Osnovnog suda u Banja Luci. Rekonstrukciju finansira Evropska unija, a među kompanijama koje će izvoditi radove su i one koje finansiraju Dodika i njegov režim.

Rekonstrukciju zgrade Osnovog suda u Banja Luci će raditi, između ostalih, i kompanije Integral Inženjering iz Laktaša i Integra inženjering iz Banja Luke, vlasništvo Slobodana Stankovića, za kojeg mediji u RS tvrde da je ključna osoba uz čiju pomoć je Dodik stekao enormno bogatstvo, nekretnine i imanja.

#EU daju pare Dodikovim tajkunima, a onda tajkuni daju pare Dodiku za kampanju, perpetum mobile!!! pic.twitter.com/WxSOxaikOf

— Srđan Puhalo (@SrkiPuhalo) October 5, 2016

Televizija BN objavila je u maju 2015. godine da konzorcij „Integral“ Slobodana Stankovića blisko sarađuju sa Vladom Republike Srpske, i sa kojom su sklopljeni ugovori vrijedni stotine miliona maraka, od izgradnje zgrade Vlade i Administrativnog centra u Banja Luci do probijanja 10 kilometara puta preko Čemerna vrijednog 72.500.000 KM. BN navodi da su Milorad Dodik i Slobodan Stanković ovaj posao dogovorili direktnim sporazumom u „četiri oka“ 2008. godine.

Žurnal je u aprilu 2013. godine podsjetio da je u hrvatska policija 24. marta iste godine, u popodnevnim časovima, na ulazu u Staru Gradišku, pretresla automobil Slobodana Stankovića i u njemu pronašla neprijavljenih 450 hiljada eura.

Žurnal je objavio i to da su, prema zvaničnim podacima Poreske uprave RS Stankovićeve firme u  junu 2011. godine Poreskoj upravi ovog bh. entiteta dugovale više od 2,5 miliona KM, ali je Vlada RS i dalje poslove dodjeljivala tim kompanijama. Naprimjer, Investiciono-razvojna banka RS iste godine je Stankovićevim kompanijama dodijelila oko 30 miliona KM.

Stanković se sumnjiči za nezakonitu privatizaciju, dobijanje višemilionskih tendera mimo redovne procedure, utaju novca…, a sve uz pomoć Milorada Dodika, piše Patria.

KOMENTARI:
Loading...