9.6 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 7 Marta, 2021

Kakav je Zakon o javnim nabavkama usvojilo Vijeće ministara: Priča za EU još nije završena

Vijeće ministara BiH danas je jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji ne sadrži poglavlje o inspekcijskom nadzoru, a što je nagoviješteno već na prošloj sjednici kada su „ručnu“ upravo zbog ovih odredbi povukli ministri iz SNSD-a i HDZ-a.

Piše: A. DUČIĆ

No, kakvo je zakonsko rješenje o javnim nabavkam, koje predstavlja jedno od ključnih, kada je riječ o napretku BiH ka EU, upitali smo Aleksandru Martinović, članicu Upravnog odbora Transparency International BiH koja je godinama radila na ovom zakonskom rješenju

Ona za Fokus.ba kaže da se radi o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u čijoj je izradi intenzivno učestvovalo civilno društvo na čelu sa TI BiH prije tri godine zajedno sa radnom grupom Vijeća ministara BIH.

-Sama činjenica da je ovaj zakon toliko dugo bio u ladicama i u proceduri jasno je ukazivalo na to da se upravo te odredbe oko inspekcijkog nadzora neće usvojiti. U svakom slučaju ono što je danas usvojeno jeste jedno prelazno rješenje. BiH na ovaj način nije završila proces usklađivanja svog pravnog okvira sa legislativom EU, a što je dužna u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanjem. Dakle, ovo prelazno rješenje će istovremeno po njegovom usvajanju biti praćeno procesom izrade jednog sasvim novog zakona o javnim nabavkama, koji bi onda bio predstavljao potpuno transponovanje acquisa odnosno Direktivama o javnim nabavkama i o koncesijama iz 2014. – rekla je Martinović.

Ističe da ovo prelazno rješenje koje su očekivali da će biti takvo kakvo jeste nosi sa sobom i nekoliko dobrih stvari. Uradilo se, kaže, dosta na transparentnosti čitavog ciklusa javnih nabavki, pa će tako veći broj informacija biti dostupan na portalu javnih nabavki, a uvedene su pobljošane odredbe vezane za sukob interesa u skladu sa evropskim direktivama.

-Moram napomenuti da su definicije sukoba interesa u evropskim direktivama daleko sveobuhvatnije nego većina definicija u samim propisima o sukobu interesa u BiH. Ono što je jako važno jeste da ove izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama u narednom periodu podrazumijevaju usvajanje još dva podzakonska akta. Jedan od njih je pravilnik o elektronskim nabavkama, koji će dodatno unaprijediti transparentnost čitavog ciklusa. On je sačinjen još prije godinu i po – dvije. On podrazumijeva i elektronsko dostavljanje ponuda i čitav niz dokumentacije koji sačinjavaju ugovorni organi, a koji bi također trebali biti dostupni na jedinstvenom portalu javnih nabavki – rekla je Martinović.

Znači priča se, dodaje naša sagovornica, ne završava samo ovim nacrtom. Drugi ključan pravilnik koji se mora usvojiti a na čijim izmjenama se također počelo još pretprošle godine jeste izmijenjeni pravilnik o monitoringu odnosno praćenju postupaka od Agencije za javne nabavke.

-To je nešto što ovo prelazno rješenje može u nekoj manjoj mjeri kompenzovati odustvo inspekcijskog nadzora. Radi se o poslovima Agencije na nadzoru postupaka javnih nabavki u realnom vremenu koji treba biti bolji, funkcionalniji i strožiji od postojećeg pravilnika. Na taj način bi Agencija trebala upotpuni svoj proces monitoringa, a taj pravilnik bi trebao da doprinese i kadrovskim jačanjem Agencije, što je i bila okosnica ovog inspekcijskog nadzora. Nećemo reći da smo nezadovoljni. Ima nekoliko stvari u tom prelaznom rješenju koje treba popraviti. Mi ćemo uputiti amandmane kada to bude u Parlamentu, u svakom slučaju pozdravljamo da se bar proces otkočio, a mi ćemo raditi dalje na sistemu javnih nabavki – naglasila je Martinović.

U vezi s ovim se danas oglasio i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler poručivši kako pozdravlja usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, naglasivši da sada Parlament mora slijediti ovaj potez kako bi se poboljšala transparentnost u sistemu javnih nabavki a sve zbog borbe protiv korupcije i vraćanju povjerenja građana.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci