U prvim izjavama nakon saznanja za oslobađajuću presudu Apelacionog suda u Beogradu Ilija Jurišić je rekao da mu je drago što je uspio skinuti ljagu sa svoga obraza koja mu je nametnuta nepravedno na mjestu gdje je uhapšen.

“Ovo je velika pobjeda, pobjeda koja je veća od mene, pobjeda koja je veličine našega grada, naše BiH”, radosno je rekao Jurišić, a u video prilogu poslušajte cijelu njegovu izjavu.

Podsjećamo, danas je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio Jurišića optužbi za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jurišića da je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SRJ i BIH kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna 15. maja 1992. godine.

Tom prilikom je, kako je tvrdilo tužilaštvo, izgovorio “na vatru odgovori vatrom”, dok je Jurišić konstantno negirao krivicu ističući da mu je “savest mirna, a obraz čist”, te da nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke.

KOMENTARI:
Loading...