Predsjendik Stranke za BiH Amer Jerlagić uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem ih je pozvao da zaštite imovinu Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom Sporazuma o sukcesiji.

– Kao što Vam je poznato, članom 2. Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije koji su potpisale države sljednice bivše SFRJ, države nasljednice su dužne osigurati za pokretnu i nepokretnu imovinu građana ili pravnih lica sva prava koja su imala na dan 31. decembra 1990. godine, naveo je Jerlagić.

Jerlagić dalje navodi da iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, 25 preduzeća imaju iskazana stalna sredstva u pasivnom podbilansu, uključujući i stalna sredstva naknadno evidentirana u skladu sa članom 20. Zakona o početnom  bilansu stanja preduzeća i banka. Stalna sredstva (građevine, stanovi, skladišta, poslovni prostori, samostalni objekti) evidentirana u pasivnom podbilansu nalaze se u slijedećim državama bivše SFRJ: Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija i procjenjuju se na nekoliko milijardi KM.

– Od Vas očekujem da u svim razgovorima sa predsjednicima država i vlada susjednih zemalja, a posebno Hrvatske i Srbije u prvi plan stavljate zaštitu imovine BiH i ne dozvolite pokretanje ili provođenje bilo koje druge radnje ili aktivnosti, dok ne dobijete garanciju za rješavanje pitanja više milijardi KM vrijedne imovine BiH iz pasivnog podbilansa i provođenje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, zaključio je predsjednik SBiH Amer Jerlagić.

KOMENTARI:
Loading...