34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Jedna od najvećih zaplijena u BiH: Oduzete cigarete u vrijednosti oko 1,3 miliona KM

- Oglas-

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s Upravom za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, izvršili su pretres kamiona –cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247 hiljada kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

”Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 miliona KM i jedna je od najvećih zapljena ilegalnih cigareta realiziranih na području Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu vodi se istraga za kaznena djela: organiziranje skupine ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe (članak 215.), neovlašteni promet akciznih proizvoda (članak 210a.) i krijumčarenje (članak 214.) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji realiziranoj po nalogu Tužiteljstva BiH, sudjelovali su i pružili podršku Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UINO BiH, Granična policija BiH, MUP RS, MUP Kantona Sarajevo, MUP HNK PU Prozor.

“Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao kaznenih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci