Kvalitet javnih finansija je nizak i nema dovoljno discipline u kontroli trošenja javnog novca, istaknuto je u izvještaju Evropske komisije o ekonomskom napretku BiH, koji se izdaje pri kraju svake godine.”Ekonomijom dominira preglomazni i predimenzionirani javni sektor koji uz korupciju i komplikovane propise guši privatnu inicijativu. Ekonomski i fiskalni program 2014 – 2016. planira ekonomski oporavak kroz povećanje domaće potražnje, ali istovremeno nema ni riječi o reformama iza 2014. godine”, upozorava se uz napomenu da su potrebne investicije u javnom sektoru s ciljem generisanja rasta i angažovanja domaćih potencijala.

Dodali su da, iako je došlo do odeđenog ekonomskog oporavka i manjeg povećanja zarada, domaća potražnja ostala je niska izazivajući deflaciju, a glavni razlog je i dalje divovska nezaposlenost koja trenutno iznosi oko 27,5 odsto.

“Strukturalna rigidnost i dalje sprečava novo zapošljavanje, posebno među mladima, a potrebne su hitne mjere kojima će se smanjiti nameti na rad i zapošljavanje. Nema skoro nikakvog napretka u području obrazovanja, a reforma iz 2012. godine nije dala gotovo nikakve rezultate. Znatan broj nezaposlenih sa univerzitetskim diplomama sugeriše da postoje problemi u sistemu visokog obrazovanja”, istaknuto je u dokumentu.
“A uprkos tome, nema reformi radnog zakonodavstva, dok programi zapošljavanja koji postoje ne rješavaju problem nezaposlenosti mladih”, navedeno je.Upozoravaju da je nezaposlenost među mladima između 15 i 24 godine od 60 odsto najgora među svim populacijskim kateogrijama.

Istaknuto je da nema značajnijeg napretka u pravnoj sigurnosti za investitore, a zakoni se teško implementiraju jer institucije često nemaju kapacitet da ih sprovode.

“Pravosuđe ne funkcioniše efikasno, a rješavanje poslovnih sporova je jako otežano. Da bi u BiH poslovni ugovor stupio na snagu, potrebno je da prođe 37 koraka i procedura, i to može uzeti u prosjeku 595 dana. Siva ekonomija izazvana lošom primjenom zakona i neadekvatna borba protiv korupcije glavne su prepreke za industrijski razvoj i dovode do značajnih rizika i povećanja troškova u cijeloj zemlji”, naveli su oni.

Dodali su i da postoji zabrinutost zbog sve većeg porasta loših kredita koji se otežano vraćaju, a oporavak ekonomije i dalje je krhak zbog majskih poplava, iako zemlja polako izlazi iz recesije.

KOMENTARI:
Loading...