Komisija za odlučivanje o sukobu interesa donijela je dvije odluke o pokretanju postupka u slučaju dva člana Nezavisnog odbora Parlamenta BiH, ističe predsjedavajući Emrić.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa donijela je dvije odluke o pokretanju postupka u slučaju dva člana Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je za Oslobođenje predsjedavajući Komisije Jasmin Emrić (A SDA). Komisija provjerava da li su u sukobu interesa predsjedavajući Nezavisnog odbora i bivši generalni direktor rudnika i Termoelektrane Ugljevik Žiko Krunić te član NO i uposlenik OSA iz Brčkog Miroslav Škorić, a po zahtjevu Privremene zajedničke komisije oba doma za preispitivanje nezavisnosti rada Nezavisnog odbora, koji je upućen još u februaru ove godine.

Bez uvjeta za rad

Podsjećanja radi, Krunić i Škorić su nedavno podnijeli i zahtjev za korištenje hotelskog smještaja tokom boravka u Sarajevu, o čemu će se izjasniti Zajednička komisija za administrativne poslove, uprkos činjenici da Krunić, kao predsjedavajući, ima mjesečnu naknadu od 1.652 KM, a Škorić 1.239 KM.
Emrić kaže da će naredna sjednica Komisije za odlučivanje sukoba interesa biti održana početkom narednog mjeseca, te da će poslanici Predstavničkog doma 30. avgusta razmatrati izvještaj o radu Komisije za 2015.
U izvještaju se navodi kako se predsjedavajući Komisije prošle godine u nekoliko navrata pisanim putem obraćao Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove, Zajedničkom kolegiju oba doma kao i sekretaru Zajedničke službe PSBiH sa zahtjevom da se hitno pristupi rješavanju statusa Komisije, a time i riješe otvorena pitanja vođenja djelovodnika u pisarnici Parlamentarne skupštine BiH, pravovremenog prijema i otpreme pošte, korištenja web stranice PSBiH, medijskih najava sjednica i finansiranja rada Komisije, a sve s ciljem dosljednog provođenja zakona.
– U međuvremenu se desila nova blokada Komisije, jer je Parlamentarna skupština BiH brisala Komisiju kao njenu organizacionu jedinicu, tako da od početka godine pa sve do sedmog mjeseca nismo imali uvjete za rad, odnosno nismo mogli koristiti pisarnicu niti pečat PSBiH. Dopunama Zakona o sukobu interesa u ovoj godini smo riješili problem korištenja pečata na način da će se za rad Komisije koristiti pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Na taj način smo omogućili daljnji rad Komisije čiji je rad bio blokiran pola godine, kazao nam je Emrić.

Drugi saziv

On dodaje da Komisija trenutno koristi svu operativu Agencije za prevenciju korupcije, “dok se ne nađe trajno rješenje”. Drugi saziv Komisije za odlučivanje o sukobu interesa imenovan je u martu 2015. Zamjenik predsjedavajućeg je član Kolegija Doma naroda PSBiH Bariša Čolak (HDZBiH), a članovi su poslanik Đorđo Krčmar (SDS), članica Kolegija Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH), delegat Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući Doma naroda Safet Softić (SDA), te direktor Agencije za prevenciju korupcije Sead Lisak i njegovi zamjenici Dragan Slipac i Sreto Pekić kojima uskoro ističe mandat. Prošle godine Komisija je održala četiri sjednice na kojima je usvojena jedna odluka o pokretanju postupka, dok su usvojene 33 odluke o nepokretanju postupka.

KOMENTARI:
Loading...