Zagreb,01.08.2012 (novosti) - meso, ilustracija (arhivirati) foto Davor Kovacevic novosti

Bescarinski izvoz mesa u Tursku, koji je počeo poslije prošlogodišnjih poplava u BiH, kada je Turska, kao humanitarnu pomoć, odobrila bescarinski uvoz mesa, oživio je bh. aerodrome.

Od tada izvoz vrtoglavo raste, a u prva četiri mjeseca ove godine, kada su mesari iz BiH uhvatili zalet, taj porast iznosio je 300 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Samo za prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenog mesa iznosila je oko 14 miliona KM, dok je za cijelu 2014. izvezeno u vrijednosti 20 miliona KM.

S obzirom na to da BiH proizvode animalnog porijekla ne može izvoziti kopnenim putem, jer Evropska unija ne dozvoljava promet preko svoje teritorije, a put bi trebao voditi preko Bugarske, bh. mesarima je ostalo da izaberu brodski ili avionski transport. Odlučili su se za drugu varijantu.

Od ovog posla profitirali su i aerodromi. Za sada je meso moguće izvoziti preko Sarajevskog i Banjalučkog aerodroma, koji imaju dozvole od Vijeća ministara i potrebnu tehničku opremu za utovar robe. Dnevno sa tim tovarom često idu i po dva aviona, a neki aerodromi bukvalno žive od tog posla.

KOMENTARI:
Loading...