Izricanje presude optuženom Radovanu Karadžiću počelo je u 14 sati, a prema planu Haškog tribunala trebalo bi trajati najduže do 16 sati i 30 minuta. Pratite uživo na portalu Klix.ba.

14:29 – Karadžić nije učinio dovoljno na suzbijanju paravojnih formacija. Ponekad su paravojne formacije, MUP RS-a, i jedinice JNA djelovali po nalozima kriznih štabova pri čemu su provodili djela iz UZP-a na čijem je čelu bio Karadžić. Sudski sitem, iako je postojao, bio je diskriminatoran.

14:20 – Sudsko vijeće zaključuje da su zločini počinjeni u sedam općina ali da u tim općinama nije počinjen genocid. Nametnuti uvjeti u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Iako teški, nisu imali za cilj da dovedu do djelimičnog ili potpunog uništenja kao i da nije postojala genocidna namjera. Ipak, u sedam općina (Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik) postojao je udruženi zločinački poduhvat (UZP) koji je bio pažljivo planiran. Momčilo Krajišnik, Nikola Koljević, Ratko Mladić, Momčilo Mandić, Željko Ražnjatović i Vojislav Šešelj bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata. Karadžić je sveobuhvatno doprinio UZP-u.

14:15 – Politički i državni organi bosanskih Srba uveli su i održavali nečovječne uvjete u zatočeničkim logorima. U tim centrima zatočenici su mučeni, izgladnjivani i prebijani, dok su muškarci i žene bili silovani od strane pripadnika srpskih vojnika.

14:12 – Vijeće zaključuje da je postojao sistematski obrazac počinjenja zločina u većem broju općina na koje su Srbi polagali pravo. U mnogim slučajevima nesrbi su bili prisiljeni napustiti svoje domove, pri čemu su mnogi prvo hapšeni, držani u zatočeničkim objektima. Ta protjerivanja rezultirala su izmjenom etničke slike.

14:08 – Sada će biti pročitan sažetak presude dok će cijela presuda biti objavljena naknadno. Pretresno vijeće zaključuje da je u BiH u periodu 1992. do 1995. bio prisutan oružani konflikt te da je izvršen sistematski napad na civile pri čemu su počinjena krivična djela za koja su nadređeni znali.

14:03 – Predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon prisutne upoznaje sa osnovnim činjenicama vezanim za ovaj predmet. Karadžiću se sudi za 11 tačaka optužnice. Karadžić je sudjelovao u četiri udružena zločinačka poduhvata čiji je krajnji cilj bio uklanjanje nesrpskog stanovništva.

14:00 – U ovom trenutku Sudsko vijeće je ušlo u sudnicu te je tim i zvanično počelo izricanje presude Karadžiću

13:54 – Svi koji će uživo pratiti izricanje presude već su zauzeli predviđena mjesta u sudnici broj 1. iz Haškog tribunala je saopćeno da je interes za izricanje presude Karadžiću neviđen do sada te da su popunjeni svi kapaciteti.

13:50 – Ključni dio optužnice protiv Karadžića jeste onaj koji govori o udruženom zločinačkom poduhvatu s namjerom počinjenja genocida. Karadžić se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona ili običaja ratovanja.

13:35 – Bivša glasnogovornica tužilaštva Florence Hartmann uhapšena je danas ispred Haškog tribunala zbog ranije presude po kojoj je proglašena krivom za nepoštivanje Tribunala.

13:30 – Oko 150 predstavnika udruženja žrtava kao i veći broj istraživača i drugih zainteresiranih uživo će iz sudnice pratiti izricanje presude. Skoro svi značajniji svjetski mediji također prate izricanje presude.

13:00 – Ipak, dosadašnja praksa Haškog tribunala pokazuje da izricanje presude traje oko sat vremena.

Danas odluku donosi Vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a članovi su Howard Morrison (Velika Britanija) i Melville Baird (Trinidad i Tobago).

Sud je, na osnovu pravila 98bis, odbio osloboditi svih optužbi Karadžića nakon polovine suđenja. Tada je Karadžić oslobođen odgovornosti za genocid u drugim općinama osim Srebrenice, ali Žalbeno vijeće poništilo ovu odluku pa se Karadžiću i u nastavku suđenja sudilo za zločine u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

KOMENTARI:
Loading...