U Sarajevu je okončana višesatna sjednica Kolegija SDA gdje je između ostalog razmatran prijedlog kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministra Denisa Zvizdića, a koji se odnosi na Koordinacioni mehanizam pregovora BiH s EU, a vršene su i pripreme za sutrašnji sastanak SDA i HDZ-a, javlja reporter novinske agencije Patria.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da se sutrašnji sastanak a HDZ-om dugo priprema i koji bi trebao dati jedan novi impuls i riješiti neke nesporazume na nivou Vijeća ministara i na niovu federalne Vlade.

– U vezi Vlade FBiH tragaćemo za novom koalicijom, jer nam je potrebno 50 ruku u Parlamentu FBiH, pa će to biti dvije glavne teme. Kada je u pitanje SBB i sastanci s Draganom Čovićem, oni nikada nisu bili bez prethodnih dogovora sa mnom. Dakle, forsiranja ili neki dogovori meni i SDA-u iza leđa se nisu dešavali. Mi smo tragali za alternativama – kaže Izetbegović.

On je dodao da SBB jeste alternativa, ali i da su alternativa oni koji prihvataju evropski put BiH, koji žele dati doprinos ubrzanom reformskom procesu, koji žele doprinjeti da prestanu jalovi konflikti u BiH.

– I povratak DF-a je alternativa, nikome vrata nisu zatvorena. SDA će nastupati kao blok, nećemo ostaviti A-sda i SBiH s kojima smo počeli. Volio bih da je to i BPS, samo oni imaju neke zahtjeve koji se ne daju brzo ispuniti, ali SBiH i A-sda će biti uz SDA – istakao je Izetbegović.

Na pitanje da li će i kada doći do susreta delegacija SBB-a i SDA-a Izetbegović je kazao da to ne bi mogao prognozirati.

– Ne mogu da predvidim reakcije Fahrudina Radončića i SBB-a. Za sada razmjenjujemo javne poruke u smislu da je potrebno prestati sa konfliktima, da je potrebno dati doprinos integracijskim procesima, stabilizaciji prilika, reformskim procesima, pa vidjet ćemo – dodao je Izetbegović.

Što se tiče Mehanizma koorodinacije predsjednik SDA je kazao da on nije prihvatljiv u ovakvom obliku.

– Prije svega treba biti usaglašen sa Sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje i ne može sadržavati da mora biti konsenzus svih članova, da se konsenzusom odlučuje na svakom nivou. Može eventualno biti konsenzus svih prisutnih, ovakav kakav je predložen 2013. godine taj bi mehanizam jako brzo zaustavio procese pregovaranja s EU. Ne mislim da su samo kantoni kočnica, jer će oni moći odlučivati samo za ono što je njihova nadležnost, ali odlučivanje konsezusom na svakom nivou bi sigurno doveo da je neko od članova bolestan, odsutan itd. – pojasnio je Izetbegović.

 

KOMENTARI:
Loading...