Bakir Izetbegović, predsjedavjaući Predsjedništva BiH kazao je na učešću na Samitu 100 da je svima jasno da proces pomirenja, normalizacije odnosa i suradnje ide u pravom smjeru, ali da ne ide dovoljno brzo.

“Proces ide jednom putanjom koja ima svoje uspone i padove, ali moram reći općenito da je trend ppozitivan”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da upravo ovakvi susreti na kojima će se susresti lideri s Balkana i jedni drugima reći iskreno ono što misle i imaju.

“Posebno je važno kada je to potpomognuto biznisom. Realan biznis je temelj za vođenje politike”, rekao je Izetbegović.

Zapitao je što se može učiniti? Gdje počinje povjerenje i nepovjerenje? Odgovorio je da ono ima duboko korijenje na Balkanu, prenose Nezavisne novine.

“Kada biste napravili popis koji su sve osvajači od Istoka do Zapada prošli Balkanom, koliko je ratova bilo, shvatili biste da se ovdje lako ruši a teško gradi. Mi moramo napraviti jednu pozitivnu spiralu. Moramo imati iskren kontakt, i kada damo riječ da se ona izvrši. Treba se staviti u kožu drugih, biti lider, a ne robovati onome što je emocija vaše etničke skupine. Svi smo mi napravili greške i svi smo mogli uraditi više“, rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da treba graditi put da pomognemo ljudima, da ne odlaze s Balkana.

“Tranzicija zakomplicirana ratovima, užas koji smo prošli i od kojeg se nikad nismo oporavili, donijela nam je mnogo teškoća. U BiH ima oko 300.000 praznih kuća. Svađe su kao saharin, one hrane narod i njegovu emociju lažno. Treba kazati istinu, što više joj se približiti i potruditi se da se ovako nešto više nikada ne dogodi“, rekao je Izetbegović.

Kazao je da svako od lidera treba otići i pokloniti se žrtvama drugim, te najavio da će on sam otići na Kazane.

KOMENTARI:
Loading...