SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Dok se u godini koja je na izmaku tek naziralo svjetlo na kraju tunela, 2016. godinu pamtit ćemo po tome što se Bosna i Hercegovina značajno pokrenula na reformskom putu, podnijela aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, preuzela MAP te zaposlila desetke hiljada novih radnika - kazao je u razgovoru za Fenu član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ocjenjujući da će naredna godina biti godina kada će BiH napraviti ove snažne i vidljive iskorake. Foto FENA/Emir Burlović

Član Predsjedništva BiH, lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović demantirao je danas, u intervjuu za televiziju N1 da je dogovoreno da lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić bude zajednički predsjednički kandidat SDA i SBB na narednim općim izborima.

Naime, na nedavnom ročištu u Sudu BiH, Radončić je između ostalog naveo da je ostvaren kompromisa da on bude zajednički kandidat jer se Izetbegović ne može po treći put kandidovati na izborima za člana Predsjedništva BiH.

– Dogovora o tome da ja ili SDA podržimo Radončića kao zajedničkog kandidata 2018. godine nije bilo. SDA je najjača stranka u BiH i redovno je imala svog kandidata za člana Predsjedništva BiH i imat će ga i 2018. godine – kazao je Izetbegović u intervjuu koji je N1 večeras emitirala u cjelosti.

Sa druge strane, Izetbegović smatra da će koalicija SDA-SBB opstati.

– Mislim da će koalicija opstati. Ona je u interesu BiH, Bošnjaka koje ove dvije stranke predstavljaju, ona daleko nadilazi sitne lične interese, ona je brana eventualnim napadima na stabilnost ili teritorijalni integritet BiH – kazao je Izetbegović.

Konstatirao je kako je atmosfera u SDA veoma dobra.

– Mislim da nikad nismo imali jednu takvu energiju, konsenzus i dobru atmosferu u radu organa kao što je to sada. Nema ništa što bi ličilo na neki razdor – kazao je Izetbegović.

Dodao je, međutim, da uvijek ima nezadovoljnih ljudi.

– Imate par nezadovoljnih ljudi koji su bili potpredsjednici unutar SDA i koji su sada parlamentarci. S njihove strane dolazi jedno nezadovoljstvo i ostaje nam par godina da pokušamo te stvari zaliječiti u odnosu na te respektovane članove SDA i da imamo jedno stoprocentno jednistvo unutar SDA koje je u ovom času 99 procentno – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je prokomentirao i nedavnu izjavu predsjednika Repubike Srpske Milorada Dodika da je Sarajevo nesiguran grad i da ga treba zaobilaziti.

– Sarajevo ima jači ekonomski život nego cijela Republika Srpska. Dodik bi trebao doći u Sarajevo i naučiti neke stvari od Sarajlija koji su imali snage da prevaziđu stvari koje su preživjeli. U RS propada penzioni fond, propadaju željeznice, bankarski sistem, propada rafinerija; njihov penzioner je najsiromašniji u Evropi, tako da Dodik ima puno toga da pospremi u vlastitom dvorištu i mogao bi puno toga naučiti upravo od Sarajlija- kazao je, između ostalog, Bakir Izetbegović u intervjuu za N1.

KOMENTARI:
Loading...