Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “igra vatrom” planiranjem referenduma o Danu Republike Srpske, koji bi trebalo da bude održan 25. septembra.

On uvijek pokušava da podigne crtu onoga što je dozvoljeno u ovoj zemlji i što je prihvatljivo za međunarodnu zajednicu. Ako pređe tu liniju, to neće proći bez posljedica – rekao je Izetbegović agenciji AFP.

On je dodao da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mogao da preduzme korake i spriječi referendum. Izetbegović je upozorio da referendum ugrožava “principe uspostavljene prije 21 godine, koji su omogućili mir u ovoj zemlji”.

Tada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da postoji “politička motivacija” za održavanje referenduma samo sedam dana uoči lokalnih izbora.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu AFP-u da se “igra vatrom” planiranjem referenduma o Danu Republike Srpske, koji bi trebalo da bude održan 25. septembra, Dodik je rekao da, ako se neko igrao vatrom, onda je to Izetbegović, jer je pokrenuo inicijativu za ukidanje 9. januara kao Dana Republike Srpske i doprinio da Ustavni sud BiH donese za njega očekivanu odluku.

“Ono što nije očekivao jeste da Srbi nisu spremni da se povinuju bilo kome. Republika Srpska ide na referendum 25. septembra. To nije ni protiv Dejtonskog sporazuma i demokratskih vrijednosti”, poručio je Dodik.

KOMENTARI:
Loading...