20.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Izetbegović: Bilo je grešaka i promašaja, ali bolje smo se snašli u pandemiji od većine zemalja u regionu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestitao je danas 31. godišnjicu postojanja i rada te stranke, naglašavajući da je uložen ogroman napor te postignut ogroman rezultat u proteklim decenijama, posebno u prvom desetljeću u kojem je stranku predvodio rahmetli Alija Izetbegović.

– Izboriti nezavisnost zemlje, uspostaviti državu sa svim njenim institucijama i atributima, formirati vojsku i odbraniti cjelovitost države, ispraviti kičmu Bošnjacima reafirmirajući njihovu vjeru i kulturu, vraćajući im nacionalno ime i ime jezika, neosporno je historijsko postignuće, kakvo mnogi brojniji i snažniji narodi od nas nisu uspjeli ostvariti – kazao je.

Naveo je da je Covid-19 zarazio skoro desetinu bh. stanovništva i odnio više od 9.000 života, a BiH je ostala bez niza uglednih i vrijednih ljudi, SDA bez ministara, zastupnika, članova Predsjedništva i Glavnog odbora.

Podsjetio je da su preminuli Salko Bukvarević, Ibrahim Zukić, Sead Hodžić, Sandra Začinović, Mirsad Peco, uputivši njihovim porodicama i porodicama svih onih koji su izgubili najmilije u pandemiji iskreno saučešće.

Naveo je i da su posljedice pandemije po ekonomiju ogromne, a prognoze koje su se odnosile na BiH bile su uznemirujuće, dodajući da se sve što su vlade poduzimale u startu etiketiralo kao promašeno, nedovoljno i neefikasno.

– Globalna potražnja za sanitetskim materijalom je prijetila teškim nestašicama testova, maski, rukavica, lijekova. I pretrpjeli smo štete, bilo je i grešaka, nespretnosti i promašaja, ali generalno govoreći, Bosna i Hercegovina, a naročito Federacija BiH, bolje se snašla u uvjetima pandemije od većine zemalja u regionu, ali i dobrog dijela zemalja u Evropskoj uniji. Kampanja koju vodi dio političara i njima naklonjenih u BiH ne govori tako, ali statistika i brojevi govore – kazao je Izetbegović.

Navodi da je širenje pandemije u BiH bilo bitno sporije od širenja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, a gotovo je dvostruko manje oboljelih na milion stanovnika BiH imala u odnosu na Švedsku, Holandiju, Francusku, Belgiju, SAD itd.

– I u ekonomskom aspektu smo za sada našli efikasne odgovore. BDP je u BiH pao za 4,3 posto, ali je u Hrvatskoj taj pad dvostruko, a u Crnoj Gori trostruko veći. BiH je bitno bolja i od Makedonije i Slovenije. Izvoz roba iz BiH je u 2020. godini zabilježio ozbiljan pad od devet posto, ali je oporavak u prva četiri mjeseca ove godine ohrabrujući jer iznosi više od 26 posto – dodao je.

Iznio je i podatak da je gubitak radnih mjesta u Federaciji u najtežem trenutku lockdowna iznosio gotovo 27.000, ali je on do sada uveliko saniran i sveden je na oko 10.000.

– Uporna kampanja protiv premijera FBiH Fadila Novalića stvorila je sliku neuspjeha Vlade koja ne odgovara istini niti realnom stanju stvari i odnosa. Aktuelna Vlada FBiH je, sa svim svojim kontroverzama i problemima sa kojima se nosi, bitno uspješnija od prethodne vlade, a naročito od Vlade Republike Srpske – podvukao je Izetbegović.

Dodao je da je u pet godina djelovanja Novalićeve vlade BDP u Federaciji porastao za 24 posto i dosegao iznos veći od 10.000 KM po glavi stanovnika. Broj zaposlenih se povećao za gotovo 70.000. Prosječna primanja u Federaciji u martu ove godine iznose 1.191 KM i 16 posto su veća od primanja u RS-u, 12 posto veća od primanja u Srbiji i Crnoj Gori, 28 posto veća nego u Makedoniji i 44 posto veća od primanja u Albaniji.

Također, zaduženost BiH iznosi 6,2 milijardi eura, Srbije gotovo pet puta više – više od 28, a Hrvatske čak sedam puta više – 43 milijarde eura. Federacija je zadužena 2,9 milijardi eura, a Republike Srpska, s duplo manje stanovnika i trostruko slabijom ekonomijom, zadužena je s 3,1 milijardu eura.

– Stanovnik u RS-u je zadužen 4.600 KM, a stanovnik u Federaciji BiH duplo manje. Dug Federacije u odnosu na BDP je 26 posto, a RS-a cijelih 54 posto, što je pretežak teret za ovaj dio BiH – stava je Izetbegović.

Kazao je da je teret pandemije bio kombiniran s teretom namjernog pritiska koji su raznovrsnim blokadama, kako je naveo, koordinirano radili kadrovi SNSD-a i HDZ-a, a “dejtonski ustroj im je nažalost dao mogućnost da to efikasno čine”.

– Iako ove dvije stranke zajedno u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imaju manje od četvrtine poslaničkih mjesta, a HDZ u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH manje od petine, kroz nesrazmjeran utjecaj i pravo na veto po svim pitanjima u domovima naroda na državnom i entitetskom nivou, ove stranke su zaustavljale i blokirale sve što su htjele – ocijenio je.

Također, naglašava da je SNSD putem svojih kadrova u Vijeću ministara i Domu naroda PSBiH usporio donošenje zakona i odluka, pa i onih koje se odnose na evropski put BiH, a u javnost i pred predstavnike međunarodne zajednice su izlazili s tvrdnjama da je BiH država bez perspektive, da je “nemoguća država koja ne treba ni da postoji“.

– HDZ je blokirao implementaciju izbornih rezultata iz 2018. godine, Vlada HNK radi u starom sazivu, kao i krnja Vlada FBiH u kojoj nedostaju dva bošnjačka ministra. Blokirana je i popuna Ustavnog suda FBiH. Kadrovi SDA uspijevaju deblokirati procese i u svim važnim segmentima promovirati stanje u državi u pravom smjeru – kazao je Izetbegović.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci