22.5 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

Izdvojena mišljenja u presudi Mladiću inspiracija za revizionizam

Izdvojena mišljenja predsjedavajuće Žalbenog vijeća u presudi Ratku Mladiću, koji je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, daje puno prostora za revizionizam, smatraju sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) donio je dugo očekivanu drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici. Za ovu tačku je oslobođen uz dva suprotna mišljenja.

Predsjedavajuća Žalbenog vijeća Prisca Matimba Nyambe imala je izuzeta mišljenja na sve zaključke Vijeća, osim u dijelu koji se odnosi na uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Mada izdvojeno mišljenje nema uticaj na sadržaj konačne presude, ono je već tokom i odmah nakon izricanja presude izazvalo mnogo pažnje i reakcija, posebno među političarima i građanima koji se ne slažu s presudom.

Presude bi trebale odraziti omjer narativa i proglasiti da li je optuženik kriv izvan svake sumnje po tačkama iz optužnice, objašnjava bivša istražiteljica Haškog tribunala Nevenka Tromp.

“Izdvojena mišljenja često repliciraju dominantan narativ Obrane – ‘nije kriv’, ili Tužiteljstva – ‘kriv je’. I tako bez obzira na presudu – ova izdvojena mišljenja daju puno prostora za revizionizam”, kaže ona.

To se jednako može odnositi i na one tačke za koje je Vijeće oslobodilo Mladića, poput prve tačke da tokom 1992. godine nije dokazan genocid u općinama.

“Izdvojena mišljenja da se dogodio genocid u šest općina iz 1992. se sada može koristiti kao argument da je tamo genocida bilo, ali da iz kojekakvih razloga Tribunal nije bio spreman da to potvrdi, niti sada niti u svojim ranijim presudama”, dodaje Tromp.

Izdvojena mišljenja, kako kaže ona, mogu se podijeliti u dvije kategorije – neslaganje s većinom sudija koje su odbacile sve kategorije slaganja sa svih devet tačaka žalbe Odbrane, neslaganje sa ostalim sudijama od predsjedavajuće Nyambe, te izdvojena mišljenja sudija Seymoura Pantona i Aminatte Loisa Runeni N’gume, koji podržavaju obje stavke iz žalbe Tužilaštva.

U konačnoj presudi sutkinja Nyambe je istakla da se ne slaže sa odlukom većine sudija Žalbenog vijeća da se odbace Mladićeve žalbe, te se, uzimajući u obzir složenost predmeta, bavila samo greškama Pretresnog vijeća koje je smatrala najgrubljim.

Ona smatra da se trebalo udovoljiti svim Mladićevim žalbenim osnovima, osim onog koji se odnosi na uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Žalbeno vijeće je u presudi zaključilo da je Mladić učestvovao u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) – sveobuhvatni, u Sarajevu i Srebrenici, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sutkinja Nyambe je imala izdvojeno mišljenje za svaki UZP izuzev za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Osvrnuvši se na sveobuhvatni UZP, sutkinja Nyambe je u obrazloženju presude naglasila da je Pretresno vijeće pogriješilo što je došlo do zaključka o zločinačkoj namjeri iz izjava izvan opsega sveobuhvatnog UZP-a datih 1991. godine u Hrvatskoj, a ne u Bosni i Hercegovini.

“Po mom mišljenju, prva greška Pretresnog vijeća jeste ta što je prekršilo spomenutu sudsku praksu pokušavajući pripisati govore Mladića Bosni i Hercegovini 1991. godine, kada on nije bio ni vremenski ni geografski povezan s tim događajima”, navela je ona, dodavši i da u to vrijeme on nije bio ni u komandnom lancu za primanje izvještaja o događajima, a “sigurno nije mogao slati zapovijedi osobama izvan njegovog lanca zapovijedanja ni da počine te zločine ni da kazne počinioce”.

Nyambe je ukazala da je bilo direktnih dokaza da Mladić nije imao zločinačku namjeru u vezi sa sveobuhvatnim UZP-om, te smatra da prvostepena presuda nije uspjela pravilno okarakterisati kroz koje konkretno ponašanje je Mladić njemu doprinio.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci