U BiH su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u našoj zemlji glasati za novog hrvatskog predsjednika.

Na području Generalnog konzulata Hrvatske u Mostaru otvoreno je 10 biračkih mjesta, po dva biračka mjesta u Velepolanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati bit će poznati iza 24 sata.

Biračku potporu za petogodišnji mandat traži četvero kandidata: aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Do 17. prosinca, do kada je trajala prethodna i aktivna registracija, u BiH registriralo se 5.675 birača. Nešto više od 4600 ih je s područja koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu su to učinila 744 birača, Tuzli 258 a u Banja Luci njih 160. Međutim, svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH moći će ostvariti biračko pravo, iako se nisu registrirali jer će u Veleposlanstvu RH i generalnim konzulatima moći dobiti potvrdu i s tom potvrdom izaći na biračko mjesto.

Potvrde će se izdavati uz predočenje identifikacijskog dokumenta (putovnica, osobnaiskaznica, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom, bez obzira na to je li isprava izdat na u Hrvatskoj ili inozemstvu, na osnovu koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača), a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Na području Bosne i Hercegovine, prema procjenama, živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno predsjednik će postatiti kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ako niti jedan od njih četvorro to ne uspije, predsjednik države bit će izabran za 15 dana, u drugom krugu u koji ulaze dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najviše glasova.

Nedjeljni izbori, šestii su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.), te Stjepana Mesića (2000. i 2005.), te jednom Ivu Josipovića, aktualnog predsjednika.

KOMENTARI:
Loading...