Iz skladišta kasarne Bilećki borci u Bileći ukradeno je devet zatvarača za tenkove, potvrđeno je Patriji iz izvora bliskih Ministarstvu odbrane BiH.

Iz Ministarstva je ranije saopćeno da su nepoznate osobe iz ove kasarne odnijele šest pištolja MAKAROV 9 mm i osam pištolja APi M84, zajedno sa nekoliko okvirova za iste pištolje i municijom.

Izvor Patrije tvrdi da su nepoznate osobe odnijele i devet zatvarača za tenkove, koji su skinuti sa tenkova.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović objašnjava za Patriju da su zatvarače mogli odnijeti samo oni koji znaju rukovati tenkom.

– Zatvarač je težak oko 150 kilograma. Da bi ga neko skinuo mora poznavati ovu oblast. Konačno, jedan zatvarač izgleda dosta kabasto, ne može stati u malo vozilo, pa je bilo potrebno organizirati i veći transport – kaže Ahatović. On kaže da se još uvijek može samo špekulisati gdje su završili zatvarači iz kasarne Bilećki borci. Potrebno je, smatra, prvo ustanoviti sa kojih tenkova su skinuti ti zatvarači. Ako se radi o tenkovima T-55, kaže Ahatović, vrlo je moguće da će završiti na sirijskom ratištu, jer tamošnja vojska još uvijek koristi i ove tenkove.

Ahatović kaže da nije čudo da je neko ukrao baš zatvarače, jer je to dio tenka koji se najviše troši, piše Patria.

KOMENTARI:
Loading...