4.1 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 4 Marta, 2021

Iz EPBiH godinama izvlače novac i pogoduju firmi “Iskraemeco” u distribuciji brojila

Iskraemeco Sarajevo d.o.o. iz Sarajeva je preduzeće za mjerenje i upravljanje električnom energijom. Osnovano je 1999., zajedničkim ulaganjem JP Elektroprivreda (EP) BiH i firme Iskraemeco Kranj iz Republike Slovenije. Ukupno učešće EPBiH je 57,5%, a Iskraemeca iz Kranja 42,5% kapitala, i u istom odnosu su i vlasnički odnosi. Iskraemeco upošljava pedesetak radnika, piše Inforadar.

U službenim aktima preduzeća se ističe da su „iskustvo sticali proizvodnjom brojila i uklopnih satova, što je rezultiralo pokretanjem nove proizvodne linije od 2010., najsavremenijih elektronskih brojila električne energije, koja osim mjerne funkcije omogućavaju daljinsko upravljanje, očitavanje i nadzor“.

S tim u vezi Iskraemeco Sarajevo d.o.o. bi trebalo da se bavi proizvodnjom, servisom i inspekcijom, tj. verifikacijom mjerila električne energije (brojila). Međutim, u praksi to nije tako, a mi u našim domaćinstvima nemamo savremena i najkvalitetnija brojila za mjerenje potrošnje i na daljinsko upravljanje.

Inforadar je unazad nekoliko mjeseci došao u posjed desetina dokumenata i drugih dokaza koji potvrđuju spregu EPBiH te firmi Iskrameco Sarajevo i Iskraemeco iz Slovenije a u vezi sa finansijskim malverzacijama u proizvodnji i distribuciji brojila, od kojih ćemo objaviti tek dio. Istraživanjem smo utvrdili sistem rada prema kojem se brojila doslovno „štancaju“ a onda stoje u skladištima nakon čega EPBiH piše specifikacije sa tehničkim karakteristikama koje odgovaraju samo Iskraemecu iz Kranja i Iskraemecu Sarajevo, eliminirajući na taj način konkurenciju, što je u suprotnosti Zakonu o javnim nabavkama. Također, ovim se osigurava nelegalni profit za određene firme i grupu ljudi.

Jedan od posljednjih tendera iz 2019. najbolje pokazuje ovakvo stanje. U pitanju je nabavka 68.000 tzv. „pametnih“ (smart) brojila za električnu energiju iz novije generacije, a koja nikad nisu dočekala početak distribucije po domaćinstvima. Ovaj Elektroprivredin projekat masovnije ugradnje pametnih brojila trebalo je da se realizira u dvije faze.

Prva faza je okončana u periodu 2014-2016. kroz nabavku pametnih brojila vrijednu 30 miliona KM, a pobjednici natječaja su bili Malcom Sarajevo i Deling Tuzla, nudeći brojila proizvođača Iskra Kranj i Landis-Gyr Švicarska. Tender i projekat su realizirani i finansirani iz sredstava EPBiH i prema pravilima javnih nabavki, ali s velikim kašnjenjem i nezavršenim poslovima.

Druga faza realizacije projekta je aktuelna, a provodi se kroz javni poziv EPBiH finansiran kreditom Evropske investicijske banke (EIB) i prema pravilima ove banke. Ukupna vrijednost projekta je 15 miliona eura.

Međutim, i u ovom i u prethodnim slučajevima sumnje u malverzacije se odnose na kreiranje tenderske dokumentacije. Najprije, tenderskom dokumentacijom EPBiH predviđa da ponuđači moraju imati potpisan ugovor s jednim od dva laboratorija za kalibraciju brojila u BiH, ovlaštena od Instituta za mjeriteljstvo BiH, te da moraju imati osiguran servis i evropsko porijeklo.

Jedan laboratorij je u vlasništvu firme Mikroelektronika iz Banje Luke, a drugi je u vlasništvu Iskraemeco Sarajevo, što ostavlja dodatni prostor za manipulacije. Iako su ove dvije laboratorije jedine imenovane od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH za verifikaciju mjerila u zakonskom mjeriteljstvu, one nemaju ovlaštenja i mogućnosti za servisiranje brojila. Pitanje je kako onda sve to realizirati u praksi?

Tako je već u startu prekršen Zakon o javnim nabavkama, ali i Uputstvo Vijeća ministara BiH, kao te pravila EIB-a. Ovako uspostavljeni sistem je najbolji dokaz svjesnog onemogućavanja pristupa i drugim renomiranim proizvođačima na tržištu, čime bi se potakla zdrava konkurencija te osigurao stabilan mjeriteljski sistem i zaštitila država BiH od plasiranja loših proizvoda.

Na sve ovo iz EPBiH, a na pitanja Inforadara, odgovaraju:

„Brojila koja proizvodi Iskraemeco d.o.o. Sarajevo nabavljaju se na osnovu izuzeća za sektorske ugovorene organe koje je definisano u Zakonu o javnim nabavkama BiH. Brojila proizvedena u Iskraemeco moraju ispunjavati vrhunske tehničke karakteristike i moraju proći provjeru cjenovne konkurentnosti.“

S tim u vezi, a što su nam potvrdili iz same EPBiH, u posljednjih 10 godina takvih je ugovora bilo 53, u vrijednosti cijelih 96 miliona KM!

Cijela priča ima i duboku političku pozadinu. Naime, aktuelnog generalnog direktora EPBiH Admira Andeliju (SDA) početkom prošle godine je, kako tvrdi više izvora iz same kompanije, zbog ličnih interesa predložio lider DF-a Željko Komšić. Andelija je danas generalni direktor EPBiH, ali i dalje član Glavnog odbora SDA kako to piše na web stranici stranke, što je klasični sukob interesa.

Komšićev prijedlog Andelije posebno je interesantan jer je upravo Komšićeva Demokratska fronta ranije prijetila krivičnim prijavama zbog toga što je bivši direktor Bajazit Jašarević u isto vrijeme dok je obnašao dužnost generalnog direktora EPBiH bio i član Povjerenstva GO SDA Tuzla, što je također nespojivost funkcija.

Bitno je istači da je Andelija bio i predsjednik NO Iskraemeco Sarajevo u periodu kada je EPBiH gotovo preko noći zaustavila projekat kupovine i ugradnje velikih količina „pametnih“ (smart) brojila za daljinsko očitavanje i upravljanje, kao što su zaustavili i projekat uvođenja mater data managment sistema (MDM, upravljanje mjernim podacima i skladištenje podataka, op.a.). Istovremeno je menadžment EPBiH s Andelijom na čelu zataškavanjem „pokrio“ sve greške koncepta ovog sistema koji je EP BiH pokrenula pet godina ranije te su otopočeli s procesom uvođenja novog sistema očitavanja brojila koji, međutim, ni do danas nije zaživio.

Važna spona cijele priče datira iz 2016. godine kada je, linijom SDA, za direktora Iskraemeco, i to bez obaveznog iskustva, postavljen Mirza Softić, inače bratić uticajnog Safeta Softića, visokopozicioniranog kadra SDA i predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH, o čemu postoji dokumentacija i dokazi.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci