Američka ambasada u Bosni i Hercegovini upozorila je danas da bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH trebalo znati da je sistem kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

– Naređivanje službenicima pravnog sektora da ne sarađuju sa zakonodavnim odborom predstavlja čin djelovanja protiv odgovornosti i nezavisnosti pravosuđa – navedeno je u objavi na twitteru Ambasade SAD-a.

Visoko sudačko i tužilačko vijeće BiH danas je saopćilo kako zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH.

Također u saopćenju je istaknuto, povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Zastupničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, te učestalih upita novinara s tim u vezi, kako sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu spomenute istražne komisije.

Komentari: