35.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Istraga o kriminalu o Zavodu u Pazariću: Da bi dobili tender, morali raditi na direktorovoj kući

U Tužilaštvu KS trenutno su aktivna dva predmeta koja se odnose na Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. I dok je istraga za nehuman odnos prema štićenicima ove ustanove okončana podizanjem optužnice protiv tri bivša direktora Zavoda, tužioci i dalje nastavljaju da rade na drugom predmetu koji se odnosi na finansijski kriminal, piše Žurnal.

Ogroman je kriminal u Zavodu

Prema saznanjima Žurnala, i u slučaju privrednog kriminala pod istragom su neki od bivših rukovodilaca ove ustanove.

Istraga o finansijskom kriminalu je, podsjetimo, krenula od momenta kada je Salić u septembru 2019. godine, kao tadašnji direktor Zavoda, pred Parlamentom FBiH iznio šokantne detalje o poslovanju i načinu života djece koja su smještena u ovu instituciju.

“Direktor koji je bio tu deset godina nije vodio nikakvog računa. Nije bilo kontrole ni od Ministarstva, niti od Vlade. Uputio sam tužbu FUP-u i SIPA. Do današnjeg dana niko nije došao. Ogroman je kriminal u Zavodu u Pazariću”, govorio je Salić tada.

Za primjer je naveo da pojedine firme Zavodu duguju stotine hiljada maraka za kurbansko meso, da su se novcem od Zavoda određenim osobama iz tadašnjeg rukovodstva obavljali privatni poslovi i da su im štićenici bili ispomoć u tim radovima.

Međutim, Salić tada nije dobio podršku nadležnih organa. U to vrijeme on je izjavljivao da opstrukcije dolaze, čak, i od federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

U međuvremenu, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić objavila je šokantne fotografije vezivanja štićenika Zavoda, nakon čega su uslijedili i protesti, te je Vlada pod pritiskom smijenila Salića, ali i kompletan nadzorni i upravni odbor.

U medijima je tada objavljen i izvještaj federalne inspekcije, a ono što je uočljivo jeste da je u vrijeme kada je na čelu Zavoda bio Jasmin Ćerimagić uglavnom su iste firme osvajale tendere.

Jedna od tih firmi, utvrdili smo pregledom nabavki, jeste i MS Gradnja d.o.o. Hadžići. Ono što je zanimljivo jeste da otkako postoje podaci na Portalu javnih nabavki ova firma je učestvovala u samo četiri postupka i svi su vezani upravo za Zavod Pazarić.

MS Gradnja d.o.o. Hadžići je, putem konkurentskog zahtjeva, dodijeljen tender za izvođenje radova u suterenu IV kuće i uređenja okoliša u Odjeljenju Ramići 2.

Procijenjena vrijednost radova je 79.999,99 KM bez PDV-a, što je na zakonskoj granici za nabavke putem konkurentskog zahtjeva (80.000 KM za radove). Osim ovoga, ono što izaziva sumnju u ovoj nabavci jeste i rok za dostavu ponuda koji, prema tumačenju Agencije za javne nabavke, nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Naime, minimalan rok za dostavu ponuda je 10 dana, a u ovom slučaju se radi o osam. Obavještenje o nabavci objavljeno je 12. jula 2017., a rok za dostavu ponuda je 20. juli iste godine, što ukazuje na mogućnost da je izabrani ponuđač već bio spreman da uđe u ovaj posao.

Skoro godinu ranije, MS Gradnja d.o.o. Hadžići dodijeljen je tender za isto Odjeljenje Ramići 2 i isti Suteren IV, s tim da se radilo o direktnom sporazumu, što je jedan od najmanje transparentnih vrsta postupaka.

Za izvođenje keramičarskih radova izdvojeno je 6.000 KM što je tačno na zakonskoj granici, jer se radi o vrijednosti do koje se mogu i sklopiti direktni sporazumi po Zakonu o javnim nabavkama.

Ista firma je putem otvorenog postupka (koji je ujedno i najtransparentniji) osvojila dva tendera: izrada krova i utopljavanje objekta Centar za osposobljavanje u Zavodu, te izvođenje radova proširenja dnevnih boravaka na 6. i 7. Paviljonu.

Na prvu, u ova dva postupka ne djeluje ništa sporno. Međutim, ono što budi sumnju jeste velika razlika između procijenjene vrijednosti radova i izabrane ponude.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci