31.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Islamska zajednica u BiH još nije dobila zvanično uputstvo o organiziranju ovogodišnjeg hadža

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) od nadležnih institucija Kraljevine Saudijske Arabije još nije dobio zvanično uputstvo o organiziranju ovogodišnjeg hadža, hodočašća muslimana, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Mi i dalje očekujemo očitovanje Ministarstva za hadž i umru Saudijske Arabije, koje je jedino nadležno vladino tijelo Saudijske Arabije s kojim mi komuniciramo u vezi s pitanjima hadža i umre“, kazao je za Muslimansku informativnu novinsku agenciju (MINA) rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid ef. Ramić.

S obzirom na to da spomenuto ministarstvo još uvijek nije zvanično saopćilo odluku o načinu održavanja ovogodišnjeg hadža, Ramić je kazao kako ured zainteresiranim vjernicima u Bosni i Hercegovini još uvijek ne može dati precizne odgovore u vezi s organiziranim putovanjem na hadž ove godine.

Međutim, dodao je, javnosti je moguće predstaviti vrlo detaljne preporuke saudijskog Ministarstva zdravlja, koje je uz Ministarstvo za hadž i umru, važan faktor u realizaciji ovogodišnjeg hadža.

Prema ovim preporukama, za ovu godinu je predviđen broj hadžija od 60.000, uz mogućnost naknadnog preispitivanja brojke, u skladu s lokalnim i epidemiološkim prilikama u svijetu.

Starosna dob hadžija koje žele obaviti hadž 1442. hidžretske godine mora biti između 18 i 60 godina, moraju biti dobrog općeg zdravstvenog stanja, te biti vakcinisani protiv koronavirusa, vakcinama koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Hadžije su obavezne primiti punu dozu jedne od vakcina protiv COVID-19 odobrenih u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Sve hadžije će biti obavezne dati na uvid dokument koji to potvrđuje ovjeren od strane zvaničnih zdravstvenih instanci matičnih država, s tim da period od primanja druge doze vakcine, ako se radi o vakcini sa dvije doze, odnosno prve doze, ako se radi o vakcini s jednom dozom, do polaska za Saudijsku Arabiju ne smije biti duži od 14 dana.

Sve hadžije su obavezne priložiti negativan PCR test, koji potvrđuje da nemaju koronavirus, izdat od strane verificirane laboratorije u državi hadžije, i ne stariji od 72 sata od momenta uzimanja brisa do momenta polaska prema Saudijskoj Arabiji. Hadžijama koje kod sebe nemaju negativan PCR test neće biti dozvoljen ulazak u avion.

Po dolasku na prostore obavljanja hadža sve hadžije će proći kroz proceduru provjere svih potrebnih dokumenata, dati na uvid i provjeru potvrda o vakcinaciji, proći kroz proceduru vizuelne trijaže, a biće im uručeni i neophodni edukativni materijali.

Otpremanje hadžija utvrđenim stazama prema lokaciji za transport hadžija prema prostorima hadža (autobusi, voz) bit će realizirano uz poštivanje usvojenih preventivnih mjera (distanca, nošenje maske, dezinfekcija ruku).

U zgradama za smještaj hadžija sve hadžije će po ulasku prolaziti kroz vizuelnu i termo trijažu pri ulasku u zgradu kao i pri njihovom kretanju, a smještaj u Mekki i Medini će biti ograničen shodno zahtjevima koje nalažu Ministarstvo turizma i Ministarstvo za hadž i umru kao i druga tijela nadležna za nadzor nad smještajnim kapacitetima hadžija, pri čemu će biti ispoštovane mjere koje garantuju sprečavanje pretrpanosti u sobama i pružanje usluga ishrane svakom hadžiji u njegovoj sobi bez potrebe za okupljanjem u restoranskim salama, te zabranu otvorenih bifea (švedski sto).

Za inostrane hadžije će po njihovom dolasku biti organiziran i trodnevni karantin u zgradi smještaja, te provođenje PCR testa tokom tog perioda.

Tokom cijelog boravka i kretanja hadžija na prostorima obavljanja hadža hadžije će biti u prisustvu nadležnog zdravstvenog vodiča, kako bi se osigurala primjena preventivnih mjera i procedura.

Predviđeno je da se hadžije u svim fazama hadža moraju kretati u grupama manjim od onih koje su bile utvrđene ranijih godina, čime se osigurava distanca, a dodatno će biti instalirani trijažni punktovi na putevima kretanja pješaka, Džemretima i željezničkim stajalištima.

Tokom boravka na Mini, zgrade i šatori za smještaj hadžija će obavezno biti dezinficirani, kao i prtljaga osoba koje borave u objektima. Također, hadžije će morati slijediti instrukciju nadležne osobe koja će biti odgovorna za sigurnost i koja će regulisati izlazak hadžija u skladu za njih predviđenom vremenu.

Odlazak na Arefat će biti organizovan na način da će svaki hadžija imati unaprijed označeno svoje mjesto u autobusu kojeg će koristiti tokom cijelog boravka, pri čemu će se voditi računa o primjeni preventivnih mjera tokom ulaska i izlaska iz autobusa.

Neće biti dozvoljeno da hadžije tokom putovanja stoje u autobusu, dok će se dozvoliti članovima jedne porodice da sjede jedni pored drugih. Broj putnika u autobusu ne smije prekoračivati 50 posto njegovog ukupnog kapaciteta ostavljajući pri tom najmanje jedno prazno sjedište između putnika.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci