Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini postaje važan faktor u jačanju domaće privrede. Ekonomski projekti koje IZ vodi u posljednjih nekoliko godina naročito su doprinijeli ekonomskom osnoživanju bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj, piše bh. novinska agencija Patria.

U 2014. godini IZ je od povratnika otkupila više od 2.000 kurbana, a u 2015. godni broj otkupljenih grla ovaca i goveda od povratnika iz RS mogao bi biti i veći. Iz udruženja koja se bave povratkom raseljenih lica u RS objašnjavaju kako Bošnjaci u RS najčešće žive od poljoprivrede, jer teško dobivaju poslove u kompanijama iz ovog entiteta BiH, pa im je siguran plasman onoga što proizvedu na njihovim imanjima jedan od najvažnijih prioriteta za opstanak na ognjištima.

Od 2012. do danas Vakufska direkcija BiH kultivisala je više od 50.000 metara kvadratnih vakufske imovine, koje su zasadili voćem.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH kazao je ranije za Patriu kako će Direkcija u narednih nekoliko godina imati pod zasadima voća stotine dunuma, odakle će se proizvoditi i izvoziti tone voća.

A, da se Islamska zajednica BiH počela ozbiljno baviti potporom bh. privrede govori i činjenica da je osnovan Fond u koji građani mogu uplatiti novčana sredstva, a iz kojeg će se finansirati podizanje novih zasada voćnjaka na vakufskoj imovini širom zemlje, piše Patria.

KOMENTARI:
Loading...