Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, danas je uputio čestitku svim ženama u Bosni i Hercegovini povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, prenosi novinska agencija Patria.

-Moje je duboko uvjerenje da samo jedan dan u godini, iako važan, nije dovoljan da se oda priznanje ženama na njihovim postignućima. Nije dovoljno posvetiti samo jedan dan onome što još uvijek treba da se uradi na osnaživanju žena kako bi mogle postići istinsku jednakopravnost sa muškarcima. Niti je dovoljno da samo jedan dan posvetimo sprečavanju nasilja nad ženama i unapređenju pristupa žena kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Što se tiče zastupljenosti žena u javnom sektoru, od suštinskog je značaja prisjetiti se da je zakon u BiH jasan: žene trebaju biti zastupljene u političkom životu najmanje 40%. Građani su prošlog oktobra izašli na izbore. Dok se širom zemlje formiraju nove vlade i dok se imenuju mnogi novi visoki zvaničnici u javne institucije, pozivam još jednom sve nadležne organe da ove zakonske obaveze imaju na umu.

Na Međunarodni dan žena koristim priliku da kažem: ne možemo dozvoliti da žene u BiH budu na marginama društva preostalih 364 dana u godini. Parafrazirat ću ovogodišnji slogan Ujedinjenih naroda za Međunarodni dan žena – jačanje žene znači jačanje čovječanstva, stoji u saopštenju OHR-a.

KOMENTARI:
Loading...