Predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata. Ovo pravo daju im zakoni koje su sami napisali i usvojili na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima vlasti, prenosi novinska agencija Patria.

Državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli kruh“ godinu dana nakon isteka mandata. Svim funkcionerima u Republici Srpskoj (RS), Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) te savjetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) odobrena je isplata takve naknade, najduže pola godine.

Plaću mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Funkcioneri dobijaju „bijeli kruh“ čak i ako su smijenjeni ili ako na funkciji provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.

Prema podacima koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), u proteklih šest godina 476 funkcionera je dobilo najmanje 8,5 miliona maraka za „bijeli kruh“, dok je njih 15 na „bijelom kruhu“ bilo i po dva puta.

Do sada su tri kantona ukinula pravo na „bijeli kruh“: Tuzlanski, Unsko-sanski i Kanton Sarajevo. Procedura za ukidanje je pokrenuta i na državnom nivou, piše CIN.

Na linku http://www.cin.ba/bijeli_hljeb/ možete pogledati imena svih onih koji su primali i primaju “bijeli kruh”.

KOMENTARI:
Loading...