U ponedjeljak 29. decembra u Sarajevu će biti održan sastanak čelnih ljudi SDA, DF-a i HDZ BiH na kojem će se razgovarati o formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH, piše novinska agencija Patria.

Demokratska fronta u Vladi Federacije BiH tražit će pet ministarskih mjesta ( 3 srpska, jedno hrvatsko i jedno bošnjačko) i kako trenutno stvari stoje neće odustati od toga.

Nasuprot onome što su zahtjevi Željka Komšića stoji zahtjev Dragana Čovića, lidera HDZBiH koji je danas poručio da će on tražiti šest mjesta, pet hrvatskih i jedno srpsko koje je obećao Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović očekuje premijersko i sedam ministarskih mjesta.

Prema informacijama Patrie, lideri DF-a i HDZ BiH vodit će borbu upravo oko srpskog mjesta, te stoga novu Vladu FBiH ne treba očekivati tako brzo.

Tačnije, mogla bi se dogoditi situacija da kompletna zakonodavna i izvršna vlast u kantonima i na državnom nivou bude formirana u planiranim rokovima, a da se priča o izvršnoj vlasti u Federaciji BiH otegne u narednih nekoliko mjeseci.

Jedan od mogućih scenarija jeste da Komšić, ukoliko Čović bude uporan u svom zahtjevu za pet hrvatskih i jedno srpsko ministarstvo, lider DF-a zatraži umjesto jednog srpskog na kojem sada istrajava jedno hrvatsko.

KOMENTARI:
Loading...