Iako praktično još samo 13 dana može biti direktor Federalne uprave policije, a na temelju Rješenja koje je potpisala sutkinja Općinskog suda Sarajevo Aida Hasić, Dragan Lukač i njegovi politički mentori predvođeni novim ministrom unutrašnjih poslova FBIH Aljošom Čamparom ne odustaju od toga da ga po svaku cijenu vrate u direktorsku fotelju, piše novinska agencija Patria.

Lukač prema evidenciji Zavoda PIO/MIO imat će s 1. aprilom punih 40 godina radnog staža ( bez onoga koji je obrisao 2002. godine), tako da će morati u penziju.

Iako se struja SDA koju predvodi Čampara i nogama i rukama kopajući zalaže da na ovoj izuzetno važnoj poziciju ima svog čovjeka, jer ministar unutrašnjih poslova u Federaciji nema nikakvih ovlasti kada je riječ o operativi, Patria saznaje da su za mjesto direktora FUP-a zainteresirani i Dragan Čović i Željko Komšić.

S obzirom da je od 2002. godine kada je i ustanovljena pozicija direktora policije, čime su razgraničene političke i policijsko-operativne nadležnosti, ministar uvijek dolazio iz jednog naroda (stranke), a direktor druge i HDZBiH i Demokratska fronta bore se također da imenuju svoj kadar.

Čovićev favorit je Robert Perić, dok je Komšićev Zlatko Miletić.

Robert Perić je trenutno na poziciji načelnika Terenskog ureda Jug Granične policije BiH.

Perić je bio već kandidat za direktora FUP-a. On se prijavio na posljednji konkurs na kojem je od svih prijavljenih uvjete ispunjavao jedino Lukač.

Zlatko Miletić je iskusan policajac. U dva mandata, od 2002.-2006. te od 2006. -2010. obavljao je dužnost direktora Federalne uprave policije.

KOMENTARI:
Loading...