20.3 C
Bosanska Krupa
Subota, 19 Juna, 2021

Hrvatska donirala 15.000 vakcina Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a 15.000 ostatku BiH

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je danas u službenu posjetu ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević povodom donacije vakcina protiv bolesti COVID-19 Bosni i Hercegovini.

Gudeljević je izjavila da je radosna što može biti na primopredaji donacije vakcina koju je donirala Vlada Hrvatske Bosni i Hercegovini.

– Ova gesta koju je iskazala Vlada Hrvatske prema Bosni i Hercegovini u ovim teškim vremenima i donirala 30.000 doza vakcina za potrebe cijepljenja prioritetnih skupina stanovništva Bosne i Hercegovine je veoma značajna – izjavila je Gudeljević.

Vakcine će biti raspoređene tako što će 15.000 doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a još 15.000 ostataku stanovništva Bosne i Hercegovine.

Božinović je rekao da tom gestom žele iskazati odlučnost i spremnost da pomognu, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji.

– Kad govorimo o borbi protiv COVID-a, niti jedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Učinkovita provedba vakcinisanja je zapravo jedini izlaz iz epidemije. Raduje me da su naše kolege u Bosni i Hercegovini prepoznale važnost i odgovornost u smislu osiguravanja dostupnosti vakcina svojim državljanima – naveo je Božinović.

Kroz Mehanizme Evropske unije Republika Hrvatska, zajedno s ostalim državama članicama, predstavlja značajne donatore cjepiva kroz sistem COVAX-a. Obaveza koja je preuzeta na globalnoj razini iznosi 2,2 milijarde vakcina tokom 2021., od kojih bi nešto više od milijardu i 300 miliona doza trebalo biti raspoređeno među 92 zemlje svijeta koje imaju niži ili srednji prosječan dohodak po glavi stanovnika.

Na zadnjem Evropskom vijeću donesena je ad hoc odluka o dodatnih 100 miliona doza koje će Evropska unija osigurati zemljama u svom susjedstvu.

– Ovim putem želim još jednom zahvaliti Vladi Hrvatske i svima koji su dali doprinos da se realizira ova donacija. Ona je od velikog značaja za sve koji žive u Bosni i Hercegovini. Ovo je dokaz našeg prijateljskog odnosa, a Republika Hrvatska je pokazala da vodi računa i brine o svojim susjedima – zaključila je Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci