Povodom današnje posjete predsjednika RS-a Milorada Dodika trećem predsjedniku austrijskog Nacionalnog vijeća Herbertu Hoferu, kao i Heinz-Christian Stracheu (obojica opozicioni političari iz stranke FPÖ/Slobodarska stranka Austrije), Austrijska ambasada u BiH naglašava da izjave o “referendumu” u RS-u, koje su iznesene u okviru pres-konferencije, ne odgovaraju stavu austrijske Savezne vlade.

– Austrija smatra da je namjeravani referendum u jednom dijelu zemlje Bosne i Hercegovine o državnom sudstvu i o kompetencijama visokog predstavnika u suprotnosti s Daytonskim mirovnim ugovorom i time protuustavan – navodi se saopćenju Ambasade Austrije u BiH.

Kako se dodaje, “stavovi koji odstupaju od ove jasne pozicije u skladu s međunarodnim pravom dopušteni su kao dio slobode mišljenja”.

Međutim, ističe se da takva očitovanja ne odgovaraju poziciji zvanične Austrije.

– Austrija, naprotiv, podržava sve konstruktivne mjere koje imaju za cilj poboljšanje saradnje između različitih jedinica uprave u zemlji. U to se ubraja i dijalog o saradnji u oblasti pravosuđa, koji je početkom mjeseca održan pod pokroviteljstvom komesara Hahna, prilikom kojeg su ministri pravde države kao i entiteta dogovorili konkretne korake za bolje funkcionisanje pravosuđa. Ovo je važan dio jedne šire reformske agende, čija je provedba za dobrobit državljana Bosne i Hercegovine upravo počela. Austrija će ovaj reformski put Bosne i Hercegovine, kao što je slučaj već u prošlosti, i dalje aktivno podržavati i nada se odlučnom sudjelovanju svih konstruktivnih snaga u zemlji – navodi se u saopćenju.

 

KOMENTARI:
Loading...