7.8 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Hoće li Stanivukovićevo upravljanje Banjalukom biti novi performans?

Potezi novog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i tri mjeseca nakon njegovog imenovanja izazivaju prave cyber ratove po društvenim mrežama. Javnost je polarizovana do te mjere da su virtuelni prostor preplavili ili izlivi obožavanja i oduševljenja, ili uvrede i diskreditacije, piše Inforadar.

Utisak je da je realnog pristupa ponajmanje.

Sam Stanivuković o sebi je dao više informacija nego ijedan političar do sada. Formirati sliku o njemu znači uzeti u obzir miks različitih portreta koje je imao u javnosti: mladog političara odlučnog da se obračuna s kriminalom; infantilnog performera s velikim političkim ambicijama; neumornog humanitarca spremnog da pomogne najslabijima; harizmatičnog i neustrašivog provokatora vlasti; populistu odgojenog na nacionalnom kiču 90-tih. I tako dalje..

OČEKIVANJA OD STANIVUKOVIĆA VELIKA

Šta god (ili možda sve) od ovoga bio Draško Stanivuković, izgleda da je to najbolje što je banjalučka politička scena realno mogla iznjedriti kao antipod koruptivnoj vladavini SNSD-a.

Polarizacija javnosti zapravo i ne čudi jer je SNSD sa svojim satelitima zadržao ogroman broj pristalica u najvećem gradu Republike Srpske, što potvrđuje i skupštinska većina u gradskom parlamentu. S druge strane, kritičari vlasti su nakon nekoliko decenija jedva dočekali političara koji obećava da će u Banjaluci suzbiti kriminal i korupciju.

Zato su njihova očekivanja od Stanivukovića velika, ali pitanje je da li su takve i realne mogućnosti novog gradonačelnika.

Banjalučanin Damir Miljević, inače ekonomista po struci, podsjeća da Stanivuković radi u „neprijateljskom okruženju“ (skupštinska većina) te da mu zbog toga treba dati barem šest mjeseci i onda donositi sud o rezultatima.

„Ono što je do sada uradio ima dvojaku funkciju: jedna je da se stavi do znanja da će se postojeće prakse mijenjati, a druga da se stvori marketinška klima da se može drugačije“, kaže Miljević.

On pozdravlja Stanivukovićeve dosadašnje poteze, ali i dodaje:

„Mi još nismo vidjeli nijednu mjeru za koju se može reći da predstavlja temelj promjene politike rada gradonačelnika. Neke stvari on ne može uraditi bez skupštinske većine, ali vidjećemo da li će uraditi ono za šta ima mogućnost. Njemu ne treba skupštinska većina da dovede pet investitora“, zaključuje Miljević.

Od prvog dana svog mandata Draško Stanivuković pokušao je javnosti staviti do znanja da će se dosadašnja praksa upravljanja gradom promijeniti: objavio je diplome zaposlenih u gradskoj upravi, zabranio upotrebu službenih automobila u privatne svrhe, ukinuo nelegalne bilborde u gradu i smijenio rukovodstvo Akvane.

Zbog nezakonitih radnji, novi gradonačelnik podnio je krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića, šefa Odsjeka Civilne zaštite Mladena Ćućuna, načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenka Letića, te bivšeg direktora “Akvane” Vedrana Mitrovića. Da se ne šali, Stanivuković je pokazao i poništavanjem postupka javne nabavke za grupu ponuđača čiji je dio Prointer ITSS, firma koja se dovodi u vezu s Igorom Dodikom.

I KAO GRADONAČELNIK OSTAO PERFORMER

Ipak, socijalni psiholog Srđan Puhalo mišljenja je da su dosadašnji Stanivukovićevi potezi više kozmetičke prirode, ali poput Miljevića, smatra da mu treba dati još vremena.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci