Niske temperature zraka koje su zabilježene tokom proljeća, dok je šljiva bila u cvatu, uzele su svoj danak, pa se ove godine očekuje znatno manji urod.

Ibrahim Latifović iz Poljoprivredne zadruge Late Gradačac naglašava da je kod sorte “ljepotica” smanjen urod za 40 posto od očekivanog, a kod sorte “stanley” između 60 i 70 posto. Budući da je ovo ljeto izuzetno toplo i sušno, to dodatno komplikuje situaciju.

“Na oblik ploda i na samu krupnoću i kvalitet utiču visoke temperature. Na ovim temperaturama i ljudi na njivi, koji rade na berbi, ne mogu postići željeni efekat, što svakako poskupljuje produkt, ali moramo shvatiti da to nije do nas, to je viša sila”, smatra Latifović.

Zbog svega navedenog, ove godine je otkupna cijena šljive skočila s 50 na 85 feninga po kilogramu. Ipak, ne postoji bojazan za plasman šljive. Zbog izuzetnog kvaliteta ovo voće je veoma je popularno u Evropskoj uniji, a bh. šljivari najviše izvoze u Njemačku.

Šljive koje se izvoze iz Gradačca najbolje su u Evropi, tvrde domaći otkupljivači. Ipak, napominju da bi bilo moguće dodatno razviti ovu granu poljoprivrede za što je potrebna pomoć države.

Treba napomenuti da domaći proizvođači vode računa o kvalitetu šljive koja se izvozi, dok otkupljivači ovog voća veliku pažnju posvećuju procesu pripreme za izvoz.

Određuje se kakvoća i kvalitet, datum berbe, vrši se ravnomjerno pothlađivanje šljiva na temperaturi od dva stepena kako bi proizvod bio spreman za plasman na tržište zemalja Evropske unije.

(Izvor: Radiosarajevo)

KOMENTARI:
Loading...