28.9 C
Bosanska Krupa
Petak, 7 Avgusta, 2020

Hitna sjednica o Izvještaju EK-a: Gdje je BiH danas, a gdje je bila prije četiri godine

Posljednji Izvještaj Evropske komisije (EK) o BiH šokirao je dio zastupnika u Parlamentu BiH, toliko da su odlučili sazvati hitnu sjednicu kako bi raspravljali o njegovom sadržaju. Zastupnici SDP-a, Nezavisnog bloka, SBB-a, A-SDA i DF-a, njih ukupno deset, predložili su sazivanje sjednice na kojoj će raspravljati o uzrocima negativnih ocjena u Izvještaju, njihov prijedlog je prihvaćen i sjednica je zakazana za danas.

Sazivanje sjednica na ovu temu je pohvalno, s obzirom da bi ista trebala poslužiti za dostavljanje odgovora na pitanja koja se nameću iz posljednjeg Izvještaja, naročito ukoliko podatke usporedimo sa nekim ranijim izvještajima. Kao ključne političke probleme u BiH EK je izdvojila neprovođenje presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, a iznesen je i niz ocjena vezanih za reformske procese i ekonomsku situaciju u našoj zemlji.

– Na usvajanje zakona koji proističu iz Reformske agende, uključujući usvajanje Zakona o akcizama, negativno su utjecale tenzije među vladajućim koalicionim partnerima i opstrukcije opozicionih stranaka na državnom i entitetskim nivoima, što je dovelo do usporavanja reformskog tempa – navodi se u posljednjem izvještaju EK-a.

S tim u vezi će naredna sjednica Zastupničkog parlamenta poslužiti kao odlična prilika da Saša Magazinović, Denis Bećirović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Jasmin Emrić i Damir Bećirović, šest od deset inicijatora ove sjednice, obrazlože zašto su opstruirali usvajanje seta zakonskih rješenja koje EK izdvaja kao ključne zakone iz Reformske agende. U protivnom bi, logično je, njihov kritički osvrt na uzroke negativnih ocjena u Izvještaju mogao biti ocijenjen kao licemjeran.

Neispunjavanje obaveza

Licemjernim bi se mogli ocijeniti i motivi sazivanja ove sjednice, ukoliko sadržaj posljednjeg Izvještaja, koji je duboko potresao zastupnike navedenih stranaka, usporedimo sa, primjera radi, Izvještajem o napretku BiH za 2014. godinu, kada su kadrovi SDP-a, stranke koja je inicirala održavanje ove sjednice, činili kičmu svih nivoa vlasti u BiH i na koje, očigledno, nemaju posebne zamjerke.

U tom se Izvještaju, koji se odnosio na period od oktobra 2013. do septembra 2014. godine, izdvaja “odbijanje BiH da prihvati utvrđenu metodologiju za tehničko prilagođavanje SSP-a” te se konstatira da “sveukupno gledano, nije bilo opipljivog napretka u uspostavljanju funkcionalnih i održivih institucija”.

– Nakon nekoliko rundi pregovora, koji su ostali bez rezultata, Komisija je pokrenula spor protiv BiH. Od ključne je važnosti da BiH opet započne konstruktivne razgovore sa EU i pod hitno postigne sporazum o tehničkom prilagođavanju – navodi se u Izvještaju za 2014.

Ovaj savjet EK-a je uvažen, ali tek nekoliko godina kasnije, kada je došlo do promjene vlasti u BiH te je ovaj važan iskorak na evropskom putu konačno ostvaren 2016. godine.

– Uspostavljanje mehanizma koordinacije i cjelodržavne sektorske strategije i dalje su ključni zahtjevi za BiH. Uprkos intenzivnim naporima EU da pomogne u rješavanju pitanja efikasnog mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti za usklađivanje sa acquisem, dogovor nije postignut – dio je Izvještaja o napretku za 2014. godinu.

Mehanizam koordinacije je konačno dogovoren 2016. godine, tek nakon što su inicijatori naredne sjednice prepustili upravljačke pozicije u institucijama izvršne vlasti.

U posljednjem Izvještaju se, s druge strane, konstatira da je Mehanizam koordinacije u praksi profunkcionirao od juna 2017. godine, što je rezultiralo dostavljanjem Upitnika i kreiranjem odgovora.

– Vijeće ministara BiH je usvojilo državne strategije u oblastima poput okoliša i ruralnog razvoja – navodi se u posljednjem Izvještaju, za razliku od onog iz 2014. godine, kada je neusvajanje bilo koje državne sektorske strategije izdvojeno kao pokazatelj neefikasnosti vlasti.

– Nedostatak dogovora između države i entiteta doveo je do otkazivanja projekata ruralnog razvoja potrebnih za buduće pripreme za IPARD fondove i rezultirao gubitkom značajne pomoći EU-a poljoprivrednicima – stoji u Izvještaju o napretku za 2014. godinu.

U posljednjem mandatu je, s druge strane, usvojena i Okvirna strategija saobraćaja, kao jedna od važnijih državnih strategija. Vrijedi podsjetiti da je u Izvještaju o napretku za 2014. godinu zakonodavni rad Parlamentarne skupštine ocijenjen kao spor i neefikasan te da su usvojena samo četiri nova zakona i 21 izmjena i dopuna, a da je Parlamentarna skupština BiH postigla “vrlo mali napredak na usvajanju zakonodavstva koje se tiče evropskih integracija”.

U septembru 2015. godine je BiH skinuta sa sive liste MONEYVAL-a, da bi u februaru ove godine skinuti i sa sive liste FAFT-a, što je istaknuto u posljednjem Izvještaju EK-a. Značajan dio rasprave će vjerovatno biti posvećen ocjeni ispunjavanja ekonomskih kriterija, što je integralni dio izvještaja EK-a.

Ekonomski kriteriji

– Što se tiče ekonomskog razvoja i konkurentnosti, BiH je ostvarila određeni napredak, ali je još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Postignuta su određena poboljšanja poslovnog okruženja, a finansijski sektor je ojačan – navodi se u posljednjem Izvještaju EK-a.

Ekonomski rast je, konstatira se u Izvještaju, ostao stabilan, ali ispod potencijala zemlje.

– Rast ekonomskog učinka je ostao fleksibilan, rastući za oko 2,5 posto u prosjeku godišnje tokom posljednjih pet godina – navodi se u Izvještaju.

BDP po glavni stanovnika iznosio je oko 32 posto prosjeka EU-a u 2016. godini. Poređenja radi, u Izvještaju o napretku za 2014. godinu se navodi da je BDP po glavi stanovnika ostao na 29 posto prosjeka EU-a u 2013. godini.

U posljednjem Izvještaju se također ističe da je deficit tekućeg računa smanjen sa 5,1 posto BDP-a u 2016. godini na 4,7 posto u septembru 2017. godine, što je posljedica “rapidnog rasta izvoza, nižih cijena uvoza i jačanja turizma”.

– Međutim, veći uvoz na osnovu potrošnje zadržao je trgovinski deficit na 23,6 posto BDP-a u septembru 2017. Znatan trgovinski deficit i dalje je uglavnom finansiran prilivom transfera, kao što su doznake. Neto strane direktne investicije su blago porasle i dostigle su 2,2 posto do septembra 2017. Neto devizne rezerve porasle su na oko 32 posto BDP-a – stoji u posljednjem Izvještaju.

Deficit tekućeg računa je, sudeći prema Izvještaju o napretku za 2014. godinu, u tom periodu iznosio 6,1 posto BDP-a. U istom periodu je zabilježen rast trgovinskog deficita, uslijed sporijeg rasta izvoza (jedan posto na godišnjem nivou) i rasta uvoza robe za šest posto.

– Neto priliv direktnih stranih investicija, kojim je finansirana samo trećina deficita tekućeg računa, je nastavio trend opadanja i u 2013. one su iznosile skromnih 1,9 posto BDP-a, uz dodatno smanjenje u prvom kvartalu 2014. godine – navodi se u Izvještaju o napretku za 2014. godinu.

Budžeti su u posljednjem izvještajnom periodu, navodi se, zabilježili suficite na osnovu “stabilnog rasta proizvodnje, ali i mjera za poboljšanje naplate poreza”. EK konstatira i da je “stanje sa brojem zaposlenih poboljšano”.

– Tokom 2017. godine tržište rada imalo je koristi od stabilnog rasta proizvodnje, aktivnih mjera tržišta rada i koraka za reduciranje sive ekonomije. Zaposlenost je u prosjeku bila viša za 3,1 posto u 2017. godini nego u prethodnoj godini, u poređenju sa povećanjem od 2,1 posto u 2016. godini. Broj registriranih nezaposlenih je opao za 6,9 posto, u poređenju sa padom od 3,9 posto u prethodnoj godini. To podrazumijeva smanjenje radne snage, ali i smanjenje stope registrirane nezaposlenosti na 38,7 posto – navodi se u posljednjem Izvještaju.

Suvišno je podsjećati da su ocjene kretanja broja zaposlenih u odnosu na nezaposlene u izvještajima do 2015. godine bile isključivo negativne.

Usporedni podaci iz izvještaja EK-a

Uzimajući u obzir sve navedeno, bit će zaista zanimljivo koje će argumente inicijatori naredne hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine koristiti kako bi uvjerili svoje kolege, a prije svega javnost, da su izvještaji EK-a u periodu u kojem su kadrovi tih stranaka obnašali najvažnije funkcije bili pozitivniji u odnosu na posljednje te da su ekonomski, socijalni i ostali parametri danas podložniji kritici u odnosu na one do 2015. godine.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Bili smo u Studentskom domu Bjelave: Da li je sve spremno za prijem zaraženih

Nakon što je jučer održan niz sastanaka kojima je rukovodio premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, gdje je najavljeno da  će danas biti osposobljen prostor...

Potvrđeno iz MUP-a HNK: U krugu „Aluminija“ teško povrijeđen radnik

Radnik „Aluminija“, B.Š. (46) iz Čapljine danas je u prijepodnevnim satima u krugu ovog preduzeća zadobio teške tjelesne ozljede, potvrđeno nam je u MUP-u...

Tužilaštvo jutros uputilo žalbu: Traže da se Novaliću, Solaku i Hodžiću produže mjere zabrane

Tužilaštvo BiH uputilo je jutros žalbu Sudu Bosne i Hercegovine koje je ranije donijelo rješenje kojim se ukidaju mjere zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori"...

Kovačević: Preminuo je pacijent od 35 godina, razmislite o ponašanju

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS na pres-konferenciji poručio je građanima kako je bolest koju izaziva korona neizlječiva, da...

Povezani članci

Bili smo u Studentskom domu Bjelave: Da li je sve spremno za prijem zaraženih

Nakon što je jučer održan niz sastanaka kojima je rukovodio premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, gdje je najavljeno da  će danas biti osposobljen prostor...

Potvrđeno iz MUP-a HNK: U krugu „Aluminija“ teško povrijeđen radnik

Radnik „Aluminija“, B.Š. (46) iz Čapljine danas je u prijepodnevnim satima u krugu ovog preduzeća zadobio teške tjelesne ozljede, potvrđeno nam je u MUP-u...

Tužilaštvo jutros uputilo žalbu: Traže da se Novaliću, Solaku i Hodžiću produže mjere zabrane

Tužilaštvo BiH uputilo je jutros žalbu Sudu Bosne i Hercegovine koje je ranije donijelo rješenje kojim se ukidaju mjere zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori"...

Kovačević: Preminuo je pacijent od 35 godina, razmislite o ponašanju

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS na pres-konferenciji poručio je građanima kako je bolest koju izaziva korona neizlječiva, da...