Gradska arena Zenica ispunjena hiljadama mališana iz cijele BiH danas svečano ukrašena, bogatim kulturno-zabavnim sadržajima bila je mjesto obilježavanja Dana djeteta, praznika koji je prije više od stotinu godina utemeljen u Republici Turskoj, javlja Anadolija.

Dan djeteta svake godine se obilježava širom Turske nizom manifestacija uz učešće djece iz svih dijelova svijeta. Taj praznik je 1920. godine svoj djeci svijeta poklonio utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik Mustafa Kemal Ataturk.

Dan djeteta se već nekoliko godina obilježava i u BiH u okviru projekta Turski jezik, drugi strani jezik, koji u BiH provodi Turski kulturni centar “Yunus Emre” za svu djecu koja uče turski kao drugi strani jezik, a u saradnji sa Ambasadom Republike Turske u BiH.

Tim povodom su danas u Zenicu, ukrašenu turskim i zastavama BiH, na dječiji festival u čijoj organizaciji pored ostalih institucija i organizacija učestvuje Asocijacija Mostovi prijateljstva, te turska vojna misija u BiH, autobusima doputovala djeca iz Sarajeva, Kiseljaka, Tuzle, Jablanice, Čapljine, Stoca, Mostara, Konjica, Cazina, Zavidovića, Bihaća, Busovače i drugih gradova.

U organizaciju dječijeg festivala uključeno je nekoliko institucija Republike Turske, Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Turski kulturni centar Yunus Emre, Asocijacija Mostovi prijateljstva iz Zenice, te brojne druge institucije i organizacije.

Zabava u prepunoj dvorani kulminirala je kada se na sceni pojavio Dino Merlin koji je za sve mališane izveo muzičke numere nakon čega je na sceni upriličeno svečano rezanje torte.

KOMENTARI:
Loading...