19.7 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Herceg od Kriznog štaba traži uvođenje blažih mjera

Ponukan osjetnim padom broja novooboljelih i hospitaliziranih Covid pacijenata u HNK odnosno trendom stabiliziranja epidemiološkog stanja, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg zatražio je danas od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK i Zavoda za javno zdravstvo HNK da hitno razmotre i Vladi predložite donošenje novih, ublaženih mjera.

– Posebno ističem restriktivne mjere ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i organiziranja muzike uživo u ugostiteljskim objektima, na javnim okupljanjima i svečanostima. Držim kako je, s obzirom na trenutačno epidemiološko stanje, a promišljajući potrebu postupnog normaliziranja života i olakšavanja rada poslovnih subjekata u HNK koji trpe značajne posljedice pandemije koronavirusa i kontinuirano se obraćaju Vladi s različitim prijedlozima i zahtjevima, potrebno razmotriti što hitnije donošenje novih mjera – napisao je Herceg u dopisu Kriznom štabu i ZJZ-u HNK.

Ističući kako, zbog drukčijeg načina rada ugostiteljskih objekata i ukidanja ograničenja kretanja, značajan broj žitelja HNK odlazi u susjedni Zapadnohercegovački kanton što, također, može ugroziti trenutačnu povoljnu epidemiološku situaciju u HNK, treba prilagoditi protuepidemijske mjere novom, poboljšanom stanju na terenu.

– Koristim prigodu ponoviti moj nedavni javni poziv i višim razinama vlasti da mora doći do neodgodivog ublažavanja režima prelaska državne granice, kako bismo spasili turistički sektor i ovogodišnju sezonu. Turizam je strateški važna grana privrede u HNK i za nju je vezana egzistencija velikoga broja ljudi. Na istom tragu, želeći potaknuti oporavak privrede, ali i našim žiteljima omogućiti konačno normaliziranje života, od Vlade FBiH, Federalnog kriznog štaba i Federalnog ZJZ očekujem da, u skladu s očitim poboljšanjem epidemiološke situacije, donesu nove mjere i preporuke i dopuste okupljanje i većeg broja ljudi na otvorenom. Tu mislim na različite kulturne, umjetničke, sportske i slične događaje. Postojeća ograničenja ugrožavaju čitav niz privrednih grana, ali i stvaraju dodatni psihološki pritisak na ionako opterećen narod. Naravno, trebamo ostati na oprezu, ali i određene zabrane, kada govorimo o eventima na otvorenom, prilagoditi novom stanju i lokaciji odnosno veličini prostora na kojem se organiziraju, onako kako na tom rade i zemlje okruženja – poručio je u izjavi za Fenu Nevenko Herceg.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci