20.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Helikopteri američke 1. pješačke divizije sletjeli kod Tuzle

Prvi američki vojni helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21” sletjeli su danas u zračnu luku Dubrave kod Tuzle.

Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prijevoz vojnika i opreme.

U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne jedinice, koji će s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi. Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba „Brzi odgovor 21“ zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. maja do 2. juna 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji vojarne i zračne luke „Dubrave“ kod Tuzle.

Posebna pažnja posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite sudionika vježbe od pandemije COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci