8.5 C
Bosanska Krupa
Subota, 27 Februara, 2021

HDZ BiH nezadovoljan odlukom Suda BiH, u SDA takav scenario očekivali

Još nismo donijeli odluku hoće li Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH imati kandidata na prijevremenim izborima za načelnika općine Travnik, izjavio je u četvrtak novinarima u Travniku predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić.

Upitan da prokomentira odluku Suda BiH, koji je odbio žalbu HDZ-a BiH na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o ponavljanju izbora za načelnika općine Travnik, Domić je kazao da poštuje odluke sudova i prasku njihovog nekomentiranja, ali da je “vjerovao da Sud BiH ima drukčije aršine od CIK-a BiH”.

– Mislim da je ova presuda malo i politički motivirana, jer argumenata za nju nema. Ipak, poštujemo presude sudova i tako ćemo se ponašati i prema ovoj. Vjerovao sam da Sud BiH ima malo drugačije aršine u odnosu na CIK, ali očito je da nema – dodao je Domić.

Kako je kazao, stranačka tijela još nisu donijela odluku hoće li HDZ BiH sudjelovati na ponovljenim izborima, odnosno hoće li imati kandidata za načelnika općine Travnik.

Odluka CIK-a BiH, a potom i Suda BiH, koja otvara put ka prijevremenim izborima za načelnika općine, bila je očekivana za predsjednika Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tahira Lendu.

– Očekivali smo ovakav ishod i stalno smo ponavljali da će se dogoditi ono što je jedino logično pravno i demokratsko rješenje. Sada čekamo konačnu odluku Centralne izborne komisije, s terminima izbora – kazao je Lendo.

Istaknuo je da još nije donesena odluka o tome tko će biti kandidat SDA za načelnika općine Travnik, ali je naglasio da će ta stranka građanima sigurno ponuditi kvalitetnu i perspektivnu osobu.

Odluka CIK-a BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja Lokalnih izbora, 15. novembra, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedi kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković.

Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci