Hasan Hasanović koji je kao 19-godišnjak preživio genocid u Srebrenici održao je predavanje učenicima u četiri škole u Londonu, piše bh. novinska agencija Patria.

Hasanović je pričao kako je prošao put duži od 100 km preko brda i šuma za samo nekoliko dana da bi stigao u sigurnu zonu Tuzlu bježeći od srpskog pokolja više od 8.000 Bošnjaka.

Hasanović je u genocidu 11. jula 1995. godine, izgubio oca, brata, strica, ali se uspio naći sa majkom, mlađim bratom i djedom i nanom.

U osnovnoj školi Hampton i Waldegrave učenici su s pažnjom slušali potresnu priču o najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, a u okviru obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Hasanović je kazao da je od velikog značaja govoriti o ovakvim zločinima mladim ljudima.

– Vrlo je važno reći da se genocid dogodio poslije Drugog svjetskog rata i da se slične stvari mogu dogoditi bilo gdje u svijetu.

Novinar Ed Vulliamy jedan je od onih koji su podizali svijest o događajima u BiH za vrijeme agresije. On je kazao da se nada da će crna rupa koja je bila u kolektivnoj svijesti u vezi brutalnog rata u BiH biti ispunjena svjedočenjima onih koji su preživjeli kako se nikad ne bi zaboravilo.

Hasan Hasanović je završio je fakultet i danas radi u Memorijalnom centru Potočari, gdje svakodnevno posjetiocima govorio o najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

KOMENTARI:
Loading...