9.9 C
Bosanska Krupa
Petak, 22 Januara, 2021

Hartman bihaćkoj bolnici uručila PCR uređaj za testiranje u realnom vremenu

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) uručila je danas kantonalnoj bolnici u Bihaću PCR uređaj za testiranje na Covid-19 u realnom vremenu.

Vlada Austrije platiće i obuku osoblja za rad na PCR uređaju, pa je ukupna vrijednost današnje donacije 75.780 KM.

U okviru regionalnog program Razvojne agencije Austrije, koji sprovodi UNDP u BiH, predviđena je i nabavka PCR testova i drugog materijala za testiranje u iznosu od 16.000 KM, saopćeno je iz UNDP-a.

– Program je postavljen kao hitna pomoć, a s ciljem da odgovori na neposredne potrebe bolnica kroz pružanje laboratorijske medicinske opreme koja će se u prvom redu koristiti za dijagnostiku koronavirusa, ali i tuberkuloze, hepatitisa i HIV-a – rekla je Hartman.

Direktor kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić rekao je da će ovaj uređaj omogućiti da se testiranje na Covid-19 sprovodi u Unsko-sanskom kantonu, što do sada nije bilo moguće.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da će PCR uređaj biti od velike koristi i zdravstvenim radnicima i građanima Unsko-sanskog kantona, te zahvalila austrijskoj vladi za ovaj važan doprinos.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci